KAKO BOLI STOMAK ZBOG GASTRITISA: Ako osjećate ove simptome, možda vam je upaljena sluzokoža želuca

Zdravlje

KAKO BOLI STOMAK ZBOG GASTRITISA: Ako osjećate ove simptome, možda vam je upaljena sluzokoža želuca

Upala sluzokože želuca muči svakog drugog čovjeka na planeti! Evo kako da prepoznate simptome i izliječite gastritis.

Često podrigivanje, gorušica, bol, pečenje u želucu ili nadimanje stomaka su simptomi koji ukazuju na gastritis – upalu želudačne sluzokože, koja može biti akutna ili hronična.

Kod akutnog gastritisa, bol dolazi iznenada i veoma je jak, neprekidan, dok se hronični gastritis razvija polako i postepeno, bol se javlja s vremena na vrijeme i slabiji je. Najčešće bol opisuju kao oštro probadanje ili pečenje, u gornjem dijelu stomaka, u sredini ili malo lijevo. U težim slučajevima, bol se širi i ka leđima ili ka grudima.

Vjerovali ili ne, od ovakvih tegoba, pati svaka druga osoba u svijetu! Pa čak i više. Ovi poremećaji su često rezultat stresa, kisele hrane i loših navika, poput pušenja i al*ohola.

Gastritis se može izazvati i nekontrolisanom upotrebom lijekova protiv upale i bolova kao što su aspirin i ibuprofen.

Uz sve njih, najčešći uzročnik je i infekcija bakterijom Helikobakter pilori (HP Helicobacter pylori), koja kao da “jede” stomak. Ona je veoma česta – u prosjeku pogađa oko 56 odsto svjetske populacije. U razvijenim zemljama ovom stomačnom bakterijom je zaraženo 40 do 50 odsto ljudi, a u zemljama u razvoju 80 do 90 odsto ljudi.

To je gram-negativna bakterija, izaziva hronični gastritis, odnosno hroničnu upale sluznice želuca, i stvara predispoziciju za čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Helikobakter pilori najčešće inficira ljude oko 60 godina, ali i svaki četvrti u tridesetim godinama zaražen je ovom bakterijom. Smatra se da širenju bakterije među sve mlađim osobama utiče i način života, stres, neredovna ishrana, brza hrana, često korišćenje mesa i, uopšte, proteina životinjskog porijekla.

KAKO SE PRENOSI HELIKOBAKTER PILORI

Bakterija koja izaziva gastritis prenosi se od usta do usta, direktnim oralnim kontaktom. Moguće je i da se se njome zarazimo putem nedovoljno opranog povrća i voća.

Heliko bakterija se otkriva pomoću testa dahom, ali i pregledom krvi, pljuvačke ili stolice. Invazivna dijagnostika uključuje pregled sondom, kad se može raditi i biopsija – uzimanje uzorka.

KAKO SE LIJEČI GASTRITIS

Ukoliko je uzrok gastritisa infekcija bakterijom, ljekar će prepisati antibiotik. Terapijom se može blokirati ili smanjiti lučenje kiseline u želucu.

Međutim, neophodno je i da pacijent promijeni svoje navike, da jede češće i manje, a da izbjegava prženu, masnu i jako začinjenu hranu, kao i da ne konzumira al*ohol. Aspirin i brufen se moraju koristiti isključivo prema preporuci ljekara. (novi.ba)