ROĐEN JE KAO ZDRAVA BEBA, A ONDA JE PREMINUO PRED 1. ROĐENDAN: Niko nije ni PRIMETIO šta mu se dešava

Svijet

ROĐEN JE KAO ZDRAVA BEBA, A ONDA JE PREMINUO PRED 1. ROĐENDAN: Niko nije ni PRIMETIO šta mu se dešava

Kao i sve majke Suzi Torndajk iz Velike Britanije je ponosno pokazivala svog sinčića prijateljima i porodici koji su ga mazili i dodirivali.

Rođen kao zdrava beba, Džejms je umro svega nekoliko dana pre svog prvog rođendana, a ispostavilo se da je upravo to maženje i dodirivanje nanelo nepopravljivu štetu njegovom malom telu.

Džejms je rođen kao zdrava beba 23. februara 2016. Sa svojih 3,9 kilograma nije pokazivao znakove lošeg zdravlja.

– Svi su komentarisali kako je lepa beba – priča Suzi. Ipak, dva meseca kasnije očajna majka je saznala da su maženja bebe dovela do nepopravljive štete u njegovom telu jer je Džejms rođen sa retkim genetskim oboljenjem, teškom kombinovanom imunodeficijencijom (SCID). To znači da je suštinski rođen bez imunog sistema, zbog kojeg i najblaža prehlada može da bude fatalna, piše “Dejli mejl”.

Ukoliko se ovo stanje dijagnostikuje po rođenju, takve bebe se mogu držati u izolaciji dok nisu spremne za transplantaciju koštane srži koja im omogućava da dobiju nov, zdravi imuni sistem.

Profesor pedijatrijske imunologije Univerzitetskog koledža London Bobi Gaspar rekao je da sa tim tretmanom čak 90 odsto takozvanih “beba iz mehura” imaju normalan, zdrav život. Ali, dok je malom Džejmsu dijagnostikovano stanje – usled niza pogrešnih dijagnoza i odlaganja – bilo je prekasno i mališan je umro pet dana pre svog prvog rođendana.

– Zato što odmah nije dobio dijagnozu, svaka osoba koja ga je videla mu je naštetila – bacili koji su bezazleni za većinu beba za njega su bili smrtonosni – rekla je Suzi.

Džejms je umro od citomegalovirusa, virusne infekcije koja najčešće nema simptoma i prolazi neopaženo. Muka njegovih roditelja Suzi i Džastina se dodatno uvećala činjenicom da se smrt malog Džejmsa mogla izbeći – test kojim se proverava da li pati od pomenutog retkog genetskog poremećaja košta svega 2,50 funti.

– Kad sam saznala da je test po rođenju od 2,50 funti mogao da spase Džejmsa izbezumila sam se. Njegova smrt je bila potpuno nepotrebna. To je skandalozno – istakla je majka, koja je nakon toga sledeće godine ponovo zatrudnela, ali umesto da se raduje bila je zabrinuta.

– Nakon što se Kejti rodila postala sam posesivna, nisam želela da je niko dodiruje jer je svako mazio Džejmsa i od toga se razboleo – rekla je majka, koja sa Džastinom već ima desetogodišnje blizance i dva sina iz njihovih prethodnih veza. “Dejli mejl” ukazuje da se bebe po rođenju testiraju na SCID u 15 zemalja, ali da to nije uključeno u program pregleda novorođenčadi britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Otkako je Džejms umro, njegovi neutešni roditelji pokrenuli su kampanju sa drugim porodicama i lekarima da se to promeni.

– Tragedija je u tome što je njegova smrt mogla da se spreči. Zbunjuje me to što ne radimo više da sprečimo da se ovo desi drugim porodicama – istakla je Suzi. (espreso.co.rs)