SVI OBOŽAVAMO MAJONEZ, A NE ZNAMO NAJVAŽNIJE O NJEMU: Doktorica otkrila šta se dešava u tijelu, EVO KOJE OPASNOSTI PRIJETE

Zdravlje

SVI OBOŽAVAMO MAJONEZ, A NE ZNAMO NAJVAŽNIJE O NJEMU: Doktorica otkrila šta se dešava u tijelu, EVO KOJE OPASNOSTI PRIJETE

Majonez uz viršle, grilovano meso, u salatama… Ova namirnica se često nalazi na jelovniku u Srbiji, ali da li znate šta se dešava u vašem tijelo ako je često jedete?

Ruska gastroenterološkinja i nutricionistkinja, Nurija Dijanova, objasnila je kakve posljedice po zdravlje mogu da vam se dese ako pretjerujete u konzumiranu majoneza.

Svi znaju da je ova namirnica smrt za holesterol, 100 grama sadrži čak do 60 odsto masti, što znači da je majonez štetniji po zdravlje i više goji od najmasnije pavlake.

Dijanova je upozorila da ako preterujete u konzumiranju majoneza, velika je vjerovatnoća da ćete imati problem sa viškom kilograma, a javiće se i bolesti poput pankreatitisa i holecistitisa. Osim toga, može doći do opuštanja probavnog kanala, što će dovesti do učestalih napada gastritisa.

“Višak kilograma, pankreatitis, holecistitis su tri glavne tegobe koje se javljaju uslijed pretjerivanja u majonezu”, kaže doktorka.

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis je zapaljenje ili infekcija pankreasa, odnosno gušterače. Ovo stanje se javlja kada se enzimi (lipaza i amilaza) koje pankreas luči aktiviraju u samom pankreasu umjesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaestopalačnog crijeva. Ta pojava dovodi do oštećenja tkiva pankreasa, što dovodi do zapaljenja.

Šta je holecistitis?

Akutni holecistitis je akutno zapaljenje zida žučne kesice praćeno abdominalnim bolom i febrilnošću, u većini slučajeva udruženo sa bilijarnom kalkulozom (žučni kamen).

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja (novi.ba)