Taši uspostavljena NAJCRNJA dijagnoza: Navikavala se na smrt i sahranu, a onda se desilo čudo

Svijet

Taši uspostavljena NAJCRNJA dijagnoza: Navikavala se na smrt i sahranu, a onda se desilo čudo

Život Taše Tor-Straten (49) zauvek se promenio kada je doktoru rekla da je pronašla krv u stolici, piše Metro.

Lekar je mamu dvoje dece uputio na kolonoskopiju, a nedelju dana kasnije dobila je strašnu vest da ima rak creva koji se proširio na pluća. Tada su joj ponudili palijativnu negu.

– Bilo je krajnje šokantno. Bila sam skrhana i neutešna. Nikad mi nije palo na pamet da bi moji simptomi mogli biti zbog raka creva. Bila sam u formi, zdrava i vodila sam računa o svojoj ishrani i u mojoj porodičnoj anamnezi nije bilo raka. Saznati da ne samo da je to rak, već da ću umreti od njega bilo je gotovo previše za podneti – ispričala je Taša.

Taša je počela da planira svoju sahranu kada je trebalo da se useli u novi dom koji je upravo kupila sa svojim partnerom, 47-godišnjim hipotekarnim posrednikom Rasom Parkerom.

Taša se tri meseca pre stravične dijagnoze sa svojom decom, ćerkom Ejmi (17) i sinom Teom (13), preselila kod Rasa u Eseks. Radovali su se životu i velikoj porodici.

Nedugo nakon što su počeli živjeti zajedno, uočila je krv u stolici, no tome nije pridavala neki veliki značaj.

– Nisam se time opterećivala. Pretpostavila sam da se to događa zbog stresa na poslu i roditeljskih briga. Bilo je i drugih simptoma, poput bolova u trbuhu pri vježbanju i u donjem delu leđa, ali to sam pripisala preteranom naporu – ispričala je Taša.

Do Božića gubitak krvi je postao toliko velik da je Taša odlučila da konačno ode lekaru. Nakon daljnjih pretraga, uključujući CT i MRI, dobila je strašnu vest.

– Ne mogu opisati kakav je to osećaj kad ti neko kaže da imaš neizlečivu bolest. Imala sam samo 44 godine. Imala sam decu i novu vezu i odjednom mi se tlo izmaklo pod nogama – istakla je.

Srećom, kada je Taša ponovo posetila svog lekara u februaru, otkrili su da čvorići na plućima nisu kancerogeni. Tada joj je dijagnostikovan rak trećeg stepena, što znači da je imala pravo na invazivnu operaciju koja bi joj mogla spasiti život.

– Otišla sam na operaciju. Izrezali su mi deo creva na kojem je bio karcinom, a to je bio tumor od oko 35 milimetara i onda su mi ponovno morali sastaviti crevo. Rekli su mi da će možda morati da mi ugrade stomu, no to ipak nisu uradili, pa mi je jako laknulo – ispričala je Taša.

Serije hemoterapija ostavile su joj strašne nuspojave, uključujući ekstremni umor, tugu, bolove i negativnu reakciju na sunčevu svetlost i hladnoću. Ipak, lečenje je uspelo, a u avgustu Taša je pobedila rak.

Taša se priključila grupi za podršku ljudi koji imaju rak te je promenila karijeru.

– Osećam se jako srećno što sam još uvek ovde, zbog čega sada radim kao “life coach” (životni trener). Savetima pomažem drugim pacijentima s rakom da shvate da ishrana može poboljšati njihovo zdravlje tokom lečenja – istakla je. (objektiv.rs)