EVO ŠTA PREDSTAVLJA RUPICA NA UVETU! Prava je retkost, uopšte ne bi trebala da BUDE TU

Zdravlje

EVO ŠTA PREDSTAVLJA RUPICA NA UVETU! Prava je retkost, uopšte ne bi trebala da BUDE TU

Neki slučajevi preaurikularne jame su povezani sa određenim genetskim sindromima

Preaurikularna jama nastaje kao rezultat problema sa fuzijom tokom šeste nedelje gestacije, kada se uvo razvija. Ovo je retka pojava i nema je mnogo ljudi.

Šta je preaurikularna jama

Preaurikularna jama ili otvor je početak sinusnog trakta koji se plete ispod kože uha. Ponekad je trakt kratak, a ponekad može biti dugačak sa više grana koje se odvajaju u cik-cak kroz tkivo uha. Može se pojaviti samo na jednoj strani ili na obe. Iako ovaj sinusni trakt i jama ne bi trebalo da budu tamo (to je urođeni defekt), dobra vest je da je u većini slučajeva jama bezopasna i nije povezana sa drugim medicinskim problemima. Generalno nije nikakav razlog za uzbunu. Spoljašnji deo uha naziva se ušna školjka. Preaurikul jednostavno znači „ispred ušne školjke.

Moguće komplikacije

Iako sama jama nije štetna, važno je obraćati pažnju na nju zbog nekoliko potencijalnih problema.

Infekcija: Simptomi uključuju groznicu, bol, crvenilo, otok i gnoj; ovo može dovesti do apscesa. Cista: sporo rastuća bezbolna kvržica pored otvora može ukazivati na cistu, što povećava rizik od infekcije. Inficirane preaurikularne jame treba da leči zdravstveni radnik antibioticima, a ponekad i incizijom i drenažom gnoja.

Uzroci

Preaurikularne jame su uzrokovane razvojnim defektom u uhu dok je fetus u materici. Stručnjaci takođe veruju da postoji genetska komponenta. Međutim, razlog zašto se to dešava još uvek nije u potpunosti shvaćen. Ako su oba uha zahvaćena, verovatnije je da postoji porodična istorija ove urođene malformacije.

Neki slučajevi preaurikularne jame su povezani sa određenim genetskim sindromima, uključujući:

Branhio-oto-renalni (BOR) sindrom : Može izazvati i druge malformacije grla i uha i može biti povezan sa problemima sluha i abnormalnostima bubrega 4 Beckvith-Viedemann sindrom : povezan sa stomačnim problemima i rakom bubrega i jetre; može imati veliki jezik i asimetrične ušne školjke 5 Mandibulofacijalna disostoza : Abnormalnosti glave i lica, uključujući veoma malu glavu koja ne raste zajedno sa telom, zaostajanja u razvoju, govornih i jezičkih problema i intelektualnog invaliditeta; takođe se zove Treacher Collins sindrom 6

Dijagnoza

Vaš otorinolaringolog će prvo želeti da isključi genetske sindrome koji su ponekad povezani sa preaurikularnim jamama. Da bi to uradili, oni će pregledati glavu, uho i vrat vašeg deteta na druge abnormalnosti. Da bi bolje ispitao jamu ili druge moguće abnormalnosti, vaš zdravstveni radnik može napraviti snimak te oblasti, kao što su kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI) sa kontrastom . Ovi testovi takođe mogu pomoći lekaru da isključi komplikacije povezane sa preaurikularnom jamom kao što je cista ili infekcija.

Ako se otkriju druge abnormalnosti uha, vaš zdravstveni radnik može naručiti test sluha koji se zove audiogram. Ako se sumnja na brangio-oto-renalni sindrom, mogu preporučiti ultrazvuk bubrega. Na kraju, ako se posumnja na genetski sindrom, bićete upućeni na druge specijaliste koji vam mogu pomoći da rešite bilo koje organske specifične probleme za vaše dete. (espreso.co.rs)