KAKO NAJLAKŠE ZASADITI AVOKADO: Vaša biljka će bujati, ako budete pratili ove korake

Zanimljivosti

KAKO NAJLAKŠE ZASADITI AVOKADO: Vaša biljka će bujati, ako budete pratili ove korake

Da li ste ikada pomislili kako bi bilo dobro da imate svoje drvo avokada, pa da možete da uberete plod bez problema? Sadnja nije nimalo teška, a ovo voće će vam biti na dohvat ruke

Uzgajanje avokada iz sjemenki je zabavan i koristan, ali dug proces.

Dok je sjemenu potrebno oko šest do 14 nedelja da proklija, većina drveća ne daje plod dok ne bude stara oko tri do četiri godine.Iako zahtjeva mnogo strpljenja, na kraju ćete imati svoje drvo i sveže plodove kad god poželite dobar preliv za tost.

Osim toga, biljku možete uzgajati u zatvorenom prostoru i napolju, tako da lokacija nije problem.

Ako želite da posadite avokado u svom vrtu, za uzgoj će vam biti potrebno:

-Avokado

-Nož

-4 čačkalice

-Staklena tegla / veća čaša

-Voda

Kasnije:

Saksija

Zemlja za sadnju

Kamenčići za drenažu

Kako da zasadite avokado:

1. Nožem presijecite avokado na pola i izvadite cijelu sjemenku iz ploda. Obratite pažnju koji je kraj sjemenke bio okrenut ka vrhu ploda a koji ka donjem dijelu.

2. Zatim zabodite četiri čačkalice u sjemenku, vodeći računa da budu zabodene u istoj ravni i u pravilnim razmacima.Napunite staklenu teglu ili čašu vodom skoro do vrha i postavite sjemenku na vrh tegle tako da stoji pri samoj površini vode.Važno je da bude dijelom u vodi, ali ne i cijela uronjena.

Svakodnevno provjeravajte nivo vode i dolivajte po potrebi.

3. Nakon nekoliko nedelja (i do 8) opna će se odvojiti, a semenka raspući. Potrebno je dva mjeseca da sjemenka pusti koren, a na mjestu gdje se razdvojila, počinju da se razvijaju listići.

4. Kada stablo izraste 15 centimetara, skratite ga za 7 cm jer će to podstaći novi rast.Kada ponovo naraste do 15 cm, vrijeme je da biljku premjestite u zemlju.

Postavite kamenčiće na dno saksije i posadite avokado u zemlju bogatu humusom u saksiju obima osam do deset cm, ostavljajući gornju polovinu sjemenke izloženom.Avokadu prija sunčeva svjetlost, stoga postavite saksiju na prozor s puno sunca.

6. Avokado redovno zalivajte, važno je da zemlja bude vlažna, ali ne i previše natopljena.Ako listovi postanu žuti, to je znak da je biljka previše natopljena vodom.Da biste to spriječili, prestanite nekoliko dana sa zalivanjem.Kako biljka napreduje, tako sjemenka slabi, a na kraju se osuši.

7. Kada se sjemenka potpuno osušila, biljku možete presaditi u vrt ili u veću saksiju.Pogodno je da se biljka presadi u periodu od marta do juna, kako bi se izbjegle niske temperature i smrzavanje.

Dodatni savjeti

Ako želite da biljka bude žbunastija, kada dostigne visinu 30 centimetara, odsijecite par listova sa vrha.Na taj način će se podstaći rast novih listova, i spriječiti da biljka ode mnogo u visinu.Svaki put kada biljka naraste još 15 centimetara, odsijecite lišće sa vrha.

Kako biste pospješili formiranje plodova, sadite stabla jedan blizu drugoga kako bi zajedno rasli i međusobno se pomogli u oprašivanju. (novi.ba)