NAJPOZNATIJA SRPSKA NUTRICIONISTKINJA OTKRILA KAKO DA SMRŠATE: 2 vrste hrane ne miješajte, a trik 2:2 je ZLATA VRIJEDAN!

Zdravlje

NAJPOZNATIJA SRPSKA NUTRICIONISTKINJA OTKRILA KAKO DA SMRŠATE: 2 vrste hrane ne miješajte, a trik 2:2 je ZLATA VRIJEDAN!

Ana Petrović otkrila kako da lako i bez muke smršate!

Najpoznatija srpska nutricionistkinja Ana Petrović je u emisiji “Uranak” na K1 televiziji govorila o tome koji su probiotici najbolji kada želite da oslabite, a ukazala je i na greške koje mnogi prave tokom prvog jutarnjeg obroka.

Kad je riječ o mršavljenju, Petrovićeva kaže da je mnogo važnije da se gleda kolika je nutritivna nego energetska, odnosno kalorijska vrijednost namirnica.”Osnovni pokretač našeg organizma je glukoza. Mi bi u ishrani trebalo da imamo sve – i ugljene hidrate, i masti, i proteine. Ugljene hidrate iz voća i salata.

Može i krompir ali u kombinaciji sa blitvom, ili bijeli pirinač u nekom kuhanom jelu. Ko ima insulinsku rezistenciju ili dijabetes trebalo bi da izbjegava banane, smokve, ananas, guavu, avokado, hurme. Trebalo bi izbjegavati trans masti i zasićene masne kiseline, a to su vafli, plačinke, sva hrana koja se sprema u fritezi, krofne…

Napravite zdravu ‘nutelu’ od lješnika, badema, pomorandžinog soka, kakaa i rogača. Za djecu je najzdraviji zaslađivač med, a za odrasle koji žele da smršaju stevija. Odličan ručak mogu biti ćufte u paradajz sosu sa pireom od tikvica ili od krompira ali bez putera. Može i meso i krompir, ali nikako prženo meso sa prženim krompirom. Odlična taktika je da dva dana jedemo šta želimo, a potom da dva dana vodimo računa o tome što jedemo”, navela je nutricionistkinja.

Ana Petrović istakla je da se u ishrani nikada ne miješaju dva proteina, što ljudi često rade.

“Nikako kombinacija meso i sir, jaje i jogurt, šunka i kačkavalj, pavlaka i puter. Tako se stvaraju negativni produkti metabolizma koji se manifestuju nadutošću, gasovima, bolovima u stomaku, mučninom. Operite voće i povrće prije jela u zeolitu ili sodi bikarboni.

Kada našu kilažu podjelimo sa 27 dobijemo koliko tečnosti bi trebalo da pijemo dnevno – vode, čaja i cijeđenog soka. Ovo ne važi za osobe sa kardiovaskularnim bolestima jer bi oni trebalo da budu oprezni sa tečnošću. Za njih je mjera oko litar i po dnevno. Žene koje imaju problema sa zadržavanjem vode trebalo bi da u svoju rutinu uključe masažu i tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom”, kaže Petrovićeva.

“Ako rasporedite obroke tokom dana nema šanse da ćete upasti u hipoglikemiju kada će vam biti gladni i oči i stomak i glava. Izbjegavajte gazirana pića, jer samo jedna čaša sadrži čak šest kašičica šećera! Ako mršavite, preporuka za alkoholna pića je bijelo vino, a poslije bi trebalo da kašiku jabukovog sirćeta sipate u 150 ml tople vode kako biste neutralisali kiselinu.” (novi.ba)