NE BACAJTE KORU OD POMORANDŽE: Ova 4 načina korišćenja vam NIKAD NE BI PALA NA PAMET

Zanimljivosti

NE BACAJTE KORU OD POMORANDŽE: Ova 4 načina korišćenja vam NIKAD NE BI PALA NA PAMET

Među njima je i jedan prastari, prah od pomorandžine kore, koji se pravi usitnjavanjem dehidriranih kora ove citrusne voćke. Dakle, kada sledeći put krenete mehanički da bacite koru pomorandže, zastanite i prisetite se zašto ona zaslužuje važno mesto u vašoj dnevnoj rutini.

Kora pomorandže, kao i samo voće, izuzetno je bogata vitaminom C. U njoj, zapravo, ima tri puta više ovog vitamina nego u sočnom delu ploda, ali i više vlakana, kalcijuma, vitamina A…

Bogata je raznim biljnim jedinjenjima koja imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Kožu efikasno i nežno čisti, a kako ima i adstringentna svojstva, odnosno moć da skuplja pore i kontroliše masnoću, naročito se pokazala korisnom kod osoba sa masnom kožom jer “skida” sa nje višak sebuma.

Pokazala se korisnom kod osoba sa masnom kožom jer je oslobađa viška sebuma

A evo za šta sve možete da koristite prah pomorandžine kore:

– Odličan je za prirodni piling, jer ima blago zrnastu teksturu. Prirodna adstringentna svojstva ga takođe čine efikasnim sredstvom za čišćenje. Može da pomogne u otpušavanju i pročišćavanju pora, čime će površina kože postati glatkija.

– Smanjuje pigmentaciju i ožiljke od akni. Ovaj prah je prepun vitamina C, pa je sjajno sredstvo za uklanjanje pigmentacije. Prah od pomorandžine kore se naširoko koristi kao blago sredstvo za izbeljivanje. NJegovom redovnom upotrebom ćete posvetliti bilo kakve tragove pigmentacije, fleke i ožiljke nastale od akni.

– Kontroliše sebum, odnosno njegovo stvaranje na koži i tako smanjuje šanse za pojavu akni i mitisera. Zbog toga postaje neophodan sastojak u rutini negovanja svake osobe koja ima masnu kožu.

– Ima antiejdžing svojstva. Sadrži hemijska jedinjenja (limonen, linalol, citronelol…) koja mu daju antioksidativna svojstva, što ga zauzvrat čini odličnim sredstvom za usporavanje i sprečavanje starenja. Osim toga, poboljšava cirkulaciju krvi i povećava proizvodnju kolagena, pa koži daruje mladalački izgled i sjaj. (espreso.co.rs)