Prepoznajte simptome SUNČANICE kod deteta: Kako da mu pomognete i u kom slučaju je LEKAR neophodan

Zdravlje

Prepoznajte simptome SUNČANICE kod deteta: Kako da mu pomognete i u kom slučaju je LEKAR neophodan

Temperatura ne mora da bude povišena

Neupitno, najmlađi se više od svih raduju lepom vremenu i satima igre na suncu.

Ipak, previše sati na direktnom suncu može da dovede do neprijatne i potencijalno opasne – sunčanice.

Dešava se da dete, nezavisno od uzrasta, odjednom onemoća, oseti mučninu i vrtoglavicu koje može da prati i povraćanje.

Glavobolja je neminovna, a ruke i noge deteta postaju veoma tople. Telesna temperatura ne mora da bude povišena, ali često se i to dešava.

Što je dete manje, to su simptomi ovog stanja izraženiji, a samim tim je veća mogućnost za komplikacije. Sa druge strane, gubitak svesti, koji može da deluje zastrašujuće, češće se javlja kod adolescenata, kada se pretera sa sunčanjem.

Postoji i stanje koje se naziva zakasnela sunčanica. Iako već neko vreme nije na suncu, javljaju se pomenuti simptomi, a dete izgleda zajapureno. Uz to se javlja i malaksalost, pa dete često deluje kao da će da se prehladi. Mala deca su uznemirena i često briznu u plač u ovakvom stanju.

Kada dođe do sunčanice, pre svega, najbolje je da sklonite dete sa sunca i da ga odvedete u hladovinu ili u klimatizovanu prostoriji. Istuširajte ga mlakom vodom, pa ga ostavite da se osuši, bez brisanja peškirom. Uz to mu dajte i vodu ili neku drugu tečnost koja vam je pri ruci.

Ukoliko se javi i povišena temperatura, možete mu dati i neki antipiretik. Narednih nekoliko sati dete treba da se odmara, idealno bi bilo da odspava.

Kontaktirajte lekara ukoliko temperatura ne spadne, uprkos svim vašim naporima i svim preduzetim merama. Moguće je da je temperatura, u tom slučaju, izazvana nečim drugim, a ne sunčanicom. U ovo vreme, nešto su češće crevne infekcije, koje mogu da se manifestuju na sličan način kao i sunčanica. (objektiv.rs)