AKO ŽELITE DOBAR PARADAJZ, ĐUBRITE GA SAMO 2 PUTA: Veoma je važno da se pridržavate ovog načina!

Zanimljivosti

AKO ŽELITE DOBAR PARADAJZ, ĐUBRITE GA SAMO 2 PUTA: Veoma je važno da se pridržavate ovog načina!

Ako pitate bilo kog baštovana koja je njihova tajna dobrih prinosa paradajza, reći će vam – đubrenje.

Paradajz je poznat kao biljka – potrošač. Prije nego što ga posadite u baštu, budite sigurni da je zemljište bogato nutrijentima. Paradajz zahtjeva đubrenje i redovno zalivanje – inače ništa od prinosa.

Kada đubriti paradajz?

Paradajz je potrebno đubriti samo u dvije faze rasta – ubrzo nakon sadnje i neposredno prije prvih plodova.

Neki baštovani vole da primjenjuju prvu turu đubriva tokom presađivanja. Ili ga mješaju sa zemljom ili ostavljaju na dnu rupe za sadnju.

Prekasno đubrenje u sezoni može izazvati probleme sa plodovima, pa je najbolje da drugi krug đubrenja uradite ranije. Prestanite sa primjenom đubriva kada biljke počnu jako da plode.Koje đubrivo treba da koristite?

Svaki baštovan će imati različite preferencije đubriva. Neki vole da prave svoje, drugi više vole da kupuju.

Koji god put da izaberete, važno je razumjeti da je neophodno sveto trojstvo u đubrenju paradajza a ono glasi: azot – fosfor – kalijum!

Đubrivo koje odaberete treba da sadrži i mikronutrijente kao što su kalcijum i magnezijum za snažan rast i dobar plod.

U ranim fazama rasta, paradajzu je potrebno dosta azota da bi pomogao u proizvodnji listova. Test tla će odrediti nivoe prisutnog azota. Ako je tlo više u azotu, primjenite uravnoteženo đubrivo 10-10-10, ali ako je niže, možda ćete željeti da se odlučite za đubrivo 10-5-5.

Za drugu primenu, baš kada biljka počinje da plodi, poslednja stvar na koju želite da se fokusirate je rast listova. Izaberite đubrivo sa više fosfora i kalijuma (5-10-10) da biste usmerili energiju biljke ka proizvodnji plodova.

Borite se sa nedostatkom kalcijuma dodatkom fino usitnjene ljuske jajeta u rupu za sadnju, a nedostatak magnezijuma pomoću Epsom soli.Kako primeniti đubrivo?

Način na koji primenjujete svoje đubrivo zavisiće od toga koje đubrivo izaberete. Bilo da pravite sami ili kupujete u rasadniku, uvek sledite uputstva i nikada ne koristite više od preporučene količine.

Kada koristite tečno đubrivo, nanesite razblaženu smešu direktno na tlo oko biljke. Ne zalivajte preblizu stabljici jer može da spali stabljiku i korenje.

Suva đubriva se mogu posipati po tlu oko biljke i nežno obraditi. Opet, nemojte nanositi previše blizu stabljike.

Suha đubriva se obično označavaju kao sporo oslobađajuća, što znači da oslobađaju hranljive materije u zemljište u malim dozama tokom vremena, ograničavajući potrebu za đubrenjem.

Hranljive materije u tečnim đubrivima nemaju tendenciju da se zadržavaju u zemljištu i lako se ispiraju zalivanjem, tako da je najbolje primjeniti ih svakih nekoliko nedelja nakon plodova u zavisnosti od zdravlja biljke.

Uvijek zalivajte paradajz prije đubrenja. Ako su malo zaliveni, oni će uzeti đubrivo mnogo brže nego što je potrebno, što može izazvati veliku štetu.

I to je osnova.

Nanesite đubrivo samo kada je potrebno vašem paradajzu. Pazite na znake nedostatka i pratite rast biljke – oni će vam reći sve što treba da znate. (novi.ba)