Šta se dešava u organizmu ako svaki dan jedete brekve?

Zdravlje

Šta se dešava u organizmu ako svaki dan jedete brekve?

Prodavnice i pijaca su napokon puni sezonskog ljetnog voća, a mnogima omiljeno među njima svakako su breskve.

Mame nas svojim slatkastim mirisom i lakoćom kombinovanja sa drugim i slatkim i slanim namirnicama, ali ujedno su bogate hranjivim materijama i njihova redovna konzumacija pozitivno utiče na naše zdravlje. U tome nije zanemariv ni njihov uticaj na naš spoljašnji izgled, najprije kožu.

Jedna prosječna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, A, E i K, mangana, vlakna, gvožđa i kalijuma, a sadrži manje od jednog grama masti. Vredi istaći i bogatstvo antioksidanata, a ako se napravi od ovog voća sok, to omogućava bržu apsorpciju i delovanje na naš organizam već nakon 30 minuta.

Evo šta takva kombinacija nutrijenata, minerala, vitamina i antioksidanata može da učini za naše zdravlje!

1. Poboljšava probavu

Prosječna breskva sadrži 2 grama vlakana, od čega ih je pola rastvorljivo, a pola nerastvorljivo. Upravo ona nerastvorljiva povoljno utiču na našu probavu i pomažu kod opstipacije, dok rastvorljiva hrane dobre bakterije koje utiču na zdravlje probavnog sistema.

2. Smanjuje alergije

Jedinjenja koja se nalaze u breskvi povoljno utiču i na one koji se bore s letnjim alergijama, najpre s polenom trave u vazduhu. Naime, kada je telo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno hemilkaliju koja nastoji da pomogne organizmu u odbrani od alergena. Istovremeno, histamin izaziva neugodne simptome alergije kao što su svrab, kijanje i kašalj.

Tu nastupaju dobrobiti breskve jer njena jedinjenja smanuju otpuštanje histamina u krv i istovremeno ograničavaju upalne procese koji su posledica alergijske reakcije.

3. Zateže kožu

Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i tijelo, i to ne bez razloga. Naime, jedinjenja iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim tim koža je zategnutija. Sami cvjetovi breskve često se u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opekotina od sunčevih zraka.

4. Smanjuje nivo šećera u krvi

Breskva se često preporučuje kao dio obroka dijabetičara zbog svoje sposobnosti snižavanja nivoa šećera u krvi.

5. Osnažuje imunitet

Na kraju, redovna konzumacija bresaka koje obiluju pomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno da utiče na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pak pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.

Savet: Kako biste nakon kupovine što duže sačuvali svježinu bresaka, birajte one tvrđe ili tek lagano mekane. Na sobnoj temperaturi mogu izdržati do najviše nedelju dana, a ako želite da ih sačuvate za kasnije, operite ih, isecite na kockice i spakujte u zamrzivač pa ih kasnije koristite za pripremu zdravog smutija. Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)