DECA SVAKI DAN KORISTE OVU IGRAČKU, A NISTE SVESNI DA JE LEGLO BAKTERIJA: Kad je presečete napola, zgrozićete se! Ovako se čisti

Zanimljivosti

DECA SVAKI DAN KORISTE OVU IGRAČKU, A NISTE SVESNI DA JE LEGLO BAKTERIJA: Kad je presečete napola, zgrozićete se! Ovako se čisti

Roditelji često kupuju igračke za kupanje deci. Najčešće se u kupatilima mogu videti gumene patkice, žabe i slične igračke, ali koliko je to pametno i kako treba da se održava higijena, otkrivaju stručnjaci.

Oni su došli do zaključka da su plastični materijali uronjeni u vodu idealna podloga za razvoj gljivica i bakterija, prenosi Yumama.

“Unutrašnji delovi plastičnih igračaka kojima se deca igraju u kadi su prepuni bakterija i gljivica , što se vidi golim okom tek kada ih dete, igrajući se, pritisnu, a iz njih izađe tamna gusta tečnost”, stoji u saopštenju koje je objavila švajcarska vlada.

Većina ljudi ne razmišlja o tome šta se nalazi unutra, misleći da se same igračke peru za vreme kupanja deteta. Budući da je reč o gumenim igračkama, koje prilikom stiskanja ispuštaju vazduh iz sebe i stvaraju zvuk pištanja, ako je stisnete pod vodom, ona usisa vodu koja se u njoj može zadržati danima. Takva voda se vremenom pretvara u leglo bakterija.

Gljivice i bakterije ne ugrožavaju zdravlje, ali igračke operite jednom nedeljno.

Stručnjaci su jedanaest nedelja eksperimentisali sa plastičnim igračkama za kupanje. Deo igračaka su izložili čistoj, a deo prljavoj vodi koja je sadržala ostatke sapuna i telesnih izlučevina.

Nakon 11 nedelja prerezali su ih na pola i otkrili između pet i 75 miliona ćelija na četiri centimetra.

Rezultati istraživanja su pokazali da su u skoro 60 odsto igračaka pronađene gljivice, a u 80 odsto njih potencijalno patogene bakterije. Napomenuli su da pronađene bakterije i gljivice ne ugrožavaju zdravlje dece, osim u slučaju dece sa otvorenim ranicama koje se dodirom sa njima mogu dodatno inficirati.

“Bakterije iz plastičnih igračaka kod neke dece jačaju imunitet, ali u nekim slučajevima mogu izazvati i želudačno-crevne infekcije, infekcije oka ili uha”, izjavio je mikrobiolog koji je radio na istraživanju.

Smatra se da nije potrebno baciti sve plastične igračke koje deca imaju u kadi, ali se preporučuje da se jednom nedeljno operu i dezinfikuju. Najbolje ih je dobro izribati običnim antibakterijskim sapunom, a potom im unutrašnjost isprati mešavinom sirćeta i sode bikarbone. Zatim ih ocediti i ostaviti da se osuše do sledećeg kupanja. (kurir.rs)