AKO SE BUDITE UMORNI – EVO ŠTA JE PROBLEM: Može biti ozbiljna bolest

Zdravlje

AKO SE BUDITE UMORNI – EVO ŠTA JE PROBLEM: Može biti ozbiljna bolest

Uslijed ovog stanja smanjene su nam sposobnosti i budnost, smanjena je koncentracija, nismo u stanju da odlučujemo i uglavnom želimo da nastavimo samo da spavamo.

Jutarnji umor i poslije sna od nekih 7 ili 8 sati čest je problem koji smo svi osjetili barem jednom u životu. Nije razlog za brigu ako se javi ponekada, ali jeste ako se skoro stalno dešava. Jutarnji umor je često posljedica nekih loših navika, kasne večere, noćnog mokrenja, nesanice, anksioznosti. U nekim slučajevima ovo stanje može da ukaže na bolesti kao što su anemija, dijabetes, depresija.

Inercija sna

Budimo se umorni zbog inercije sna, fiziološkog stanja oštećenih kognitivnih i senzorno-motoričkih performansi neposredno poslije buđenja. Smanjene su nam sposobnosti i budnost, smanjena je koncentracija, nismo u stanju da odlučujemo i uglavnom želimo da nastavimo samo da spavamo.

Nije do kraja poznato zašto se javlja ovo stanje, smatra se da prefrontalnom korteksu može biti potrebno više vremena da se aktivira nego drugim dijelovima mozga. Prefrontalni korteks je deo mozga zadužen za donošenje odluka i samokontrolu.

Loše navike

Loša higijena sna ispoljava se nekvalitetnim snom. Budimo se umorni zato što ne idemo na spavanje uvijek u isto vrijeme, zato što predugo spavamo tokom dana, što ometamo san mobilnim telefonima i kompjuterima. Ovo stanje može biti isprovocirano i okruženjem koje ne pogoduje snu – pretoplo je ili prevruće, prisutna je buka ili su nam jastuk i dušek neudobni.

Jutarnji umor, iako smo spavali, može biti i posledica slabe fizičke aktivnosti. Stručnjaci ipak upozoravaju da i jaka fizička aktivnost neposredno prije odlaska na spavanje može poremetiti san.

Noćno mokrenje, kasna večera

Noćno mokrenje ili nokturija koja je posljedica konzumacije velikih količina tečnosti prije odlaska na spavanje ili nekih bolesti, može poremetiti san i usloviti da smo ujutro umorni. Budimo se umorni i poslije neke obilne i začinjenje kasne večere, upotrebe kofeina ili al*ohola prije odlaska na spavanje.

Slip apneja

Poremećaji spavanja kao što su sleep apneja mogu biti uzrok jutarnjeg umora. Nesanica je čest razlog zbog kojeg se budimo umorni, ona se ispoljava čestim buđenjem tokom noći, ranim buđenjem i poteškoćama da ponovo zaspimo. Prisutan je i osjećaj umora poslije buđenja, nemir, depresija, smanjen je nivo energije.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu može biti još jedan od razloga zašto se budimo umorni. Ovaj sindrom manifestuje se stalnom potrebom da pokrećemo noge, osjećajem mravinjanja u nogama. Poremećaj periodičnih pokreta udova koji nastaje kada osoba periodično i nehotice pomera noge tokom spavanja, još je jedan od razloga za jutarnji umor.

Bruksizam je medicinski izraz za škrgutanje ili stiskanje zuba tokom sna. Može se javiti tokom spavanja. Stanje se manifestuje glavoboljama, oštećenjem zuba, poremećajima vilice, bolom u uhu, poremećajima spavanja.

Jutarnji umor može biti i posljedica anemije

Neke bolesti i zdravstvena stanja mogu biti razlog za jutarnji umor. Anemija je često praćena umorom, kao i stanje anksioznosti koje se ispoljava stalnom zabrinutošću, problemima sa koncentracijom. Jutarnji umor je nekada i sindrom depresije, koja se pored nedostatka energije može ispoljiti i osjećajem frustracije, beznadežnosti i u najtežim slučajevima samoubilačkim mislima.

Jutarnji umor može biti i posljedica loše kontrolisanog dijabetesa ili neaktivne štitne žlijezde – hipotireoze kada su funkcije i rad štitne žlezde usporeni. Zbog toga telu nedostaju hormoni tiroksin (T4), trijodtironin (T3) i kalcitonin. Ovi pacijenti su stalno umorni, usporen je rad srca, prisutni su bolovi u mišićima i zglobovima, osjetljivi su na niske temperature.

Liječenje jutarnjeg umora

Jutarnji umor se nekada može pobijediti samo dobrim navikama. Izbjegavajte spavanje duže od 20 minuta tokom dana, ako baš morate da se odmorite neka to bude prije 14 časova. Nastojte da uvijek idete na spavanje u isto vrijeme. Obezbijedite da soba u kojoj spavate bude prijatno zamračena, bez telefona i TV uređaja. Izbjegavajte jaka i obilna jela prije spavanja, nastojte da ste fizički aktivni.

U slučaju da je jutarnji umor prisutan i posle promena nekih navika, imajte na umu da je nekada prirodno da imamo poteškoća pri buđenju. Pokušajte da se budite uvijek u isto vrijeme, umijte lice, pijte ujutro vodu, prošetajte. (novi.ba)