Dečaka (8) ubilo igranje sa BALONOM: Ne pamti se ovakva tragedija, majka ga unezvereno nosila kroz kuću

Svijet

Dečaka (8) ubilo igranje sa BALONOM: Ne pamti se ovakva tragedija, majka ga unezvereno nosila kroz kuću

Mališan je najverovatnije pokušao da ga naduva kada je izgubio svest

Osmogodišnji dečak iz Irske pronađen je mrtav u svojoj spavaćoj sobi nakon što je udahnuo helijum iz balona sa proslave sopstvenog rođendana.

Luk Ramon Harper iz Dablina zadobio je smrtonosno oštećenje mozga nakon što je legao licem preko balona u obliku broja 8 koji je nedelju dana ranije kupljen za njegovu rođendansku zabavu.

Dečak je proglašen mrtvim u dečjoj bolnici “Templ Strit” 2. aprila prošle godine, prenosi Irish Mirror.

Njegova majka Hilari Meksvini rekla je 3. juna ove godine tokom istrage na sudu da se Luk tog tragičnog dana igrao na spratu i gledao video snimke na Jutjubu. Meksvini je rekla da njen sin, koji je imao autizam i poremećaj pažnje (ADHD), nije reagovao kada je pozvala njega i njegovu sestru Elu da dođu na večeru nešto pre 17 časova.

Opisala je kako je videla Luka kako leži na podu, licem nadole u balonu i ne reaguje. Meksvini je rekla da je balon bio u dnevnoj sobi prethodne nedelje nakon njegove rođendanske zabave i da je bio delimično izduvan.

Rekla je da je telo njenog sina bilo mlohavo dok mu je skidala balon sa lica. Onda ga je trčeći iznela iz kuće, pravo u dvorište kako bi udahnuo svež vazduh. Ona i Lukov otac Martin Harper su pokušali reanimaciju sa kompresijama grudnog koša dok su čekali da stigne Hitna pomoć.

Majka je zatim na sudu rekla da je znala da je Luk u nevolji po količini vremena koje su bolničari proveli radeći na njemu pre nego što su ga sanitetom odvezli u bolnicu. Dok je bila tamo, čula je da je doživeo srčani zastoj.

– Bilo je očigledno da mu je mozak veoma oštećen i da je bio na aparatima za održavanje života. Znala sam da je Luk u tom trenutku mrtav i da ga mašina održava u životu – prisetila se tog jezivog momenta majka.

Nakon što su je sledećeg dana lekari obavestili da je vreme za rastanak, rekla je da su uzeli uspomene na Luka u vidu pramena njegove kosu i otisaka šake i stopala.

Ispričala je kako je ležala na krevetu svog sina sa njegovim omiljenim ćebetom i plišanim medvedom, okružena njegovom porodicom dok su gasili aparate. Zvanično je proglašen mrtvim u 15:52 2. aprila 2021.

– Osećala sam se utrnulo, slomljenog srca i trpela bol koji ne možete ni da zamislite – rekla je ona tokom istrage.

Odgovarajući na upite mrtvozornika Krone Galager, Meksvini je rekla da je njen sin oduvek imao balone sa helijumom za svoje rođendanske zabave, ali nikada nije bilo sličnog incidenta ili bilo kakvog pokušaja da mu se balon stavi preko glave.

– Bila je to jako čudna nesreća – kazala je.

Otac je rekao da njegov sin nije bio potpuno svestan da starija deca ponekad udišu helijum zbog načina na koji im menja glas. Rekao je da porodica veruje da je Luk samo pokušavao da ponovo naduva balon i da je tom prilikom izgubio svest.

Obdukcija je otkrila da je Luk umro od posledica nedostatka kiseonika u mozgu zbog srčanog zastoja koji je bio uzrokovan udisanjem helijuma iz delimično izduvanog balona.

Mrtvozornik je rekao da je Luk verovatno izgubio svest veoma brzo nakon udisanja helijuma, jer nije bilo dokaza da je pokušao da skine balon sa glave ili da traži pomoć od drugih. (objektiv.rs)