IMATE PROBLEM S PROŠIRENIM VENAMA, A PLANIRATE LJETOVANJE: Dr Jocić otkriva kako da ublažite simptome!

Zdravlje

IMATE PROBLEM S PROŠIRENIM VENAMA, A PLANIRATE LJETOVANJE: Dr Jocić otkriva kako da ublažite simptome!

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, savjetuje kako da vam odmor prođe što prijatnije, ukoliko imate problem s proširenim venama, piše Informer.

Čim počnu nesnosne vrućine, svi maštamo o odlasku na neko more, jezero ili rijeku. Ipak, ako želimo da stvarno uživamo u ljetu, a imamo problem s venama i krvnim sudovima uopšte, postoje ograničenja o kojima moramo voditi računa.

Iako je bolest proširenih vena nevjerovatno rasprostranjena, još uvijek se nedovoljno zna o njenojbiologiji. Ne postoje lekovi za prevenciju, niti lijekovi koji vene mogu da vrate u pređašnje stanje, ono koje je bilo pre nego što se bolest razvila. Takođe, potraga za uzrokom uopšte nije jednostavna, iz prostog razloga, što ih ima previše. Na neke možete da utičete, na neke ne, ali ono što je zajedničko ovoj bolesti koja pogađa više od trećine ukupne populacije – ne može se spriječiti.

Ipak, može se odložiti razvoj simptoma, mogu se ublažiti tegobe, i najvažnije – može se uspješno, pa čak i trajno izliječiti, ali isključivo nekom od minimalno invanzivnih hiruških metoda.

Ukoliko ste odlučili da vam proširene vene ne ometaju uživanje u ljetnjem odmoru, dr Dario Jocić, vaskularni hirurg odgovara da li smije da se ide na ljetovanje nakon operacije vena, i šta smije, a šta nikako ne smije da se radi u ovom periodu, ako imate problem s venama ili ste ih tek operisali.

Da li je dozvoljeno putovati i na šta treba obratiti pažnju na ljetovanju, ukoliko je osoba upravo operisala vene?

– Naravno da smete da putujete, ali ako ste upravo imali operaciju, plivanje se ne savetuje u prve tri do četiri nedjelje nakon operacije. S druge strane, ako se još niste operisali, a muče vas simptomi, onda će vam plivanje pomoći da te simptome ublažite. Ako ste na ljetovanju, negdje na moru, potrudite se da vrijeme provodite u hladu i bez nekih većih naprezanja za organizam.

Kakva su pravila kada su u pitanju sunčanje i proširene vene?

– Ljetna temperatura i duži boravak na otvorenom pogoršavaju simptome proširenih vena.

Kako nam se tijelo prirodno zagrijava, vene se šire da bi omogućile bolji protok krvi. Kod osoba sa proširenim venama, čiji zalisci ne vraćaju krv ka srcu kako bi trebalo, ovo dovodi do otoka, a otoci čine da osjećate bol, težinu ili umor u nogama. Duži period izloženosti suncu, naročito u najtoplijem dijelu dana se nikako ne preporučuje. Naravno, ne treba ni da se pretjerano krijete, već je potrebno naći mjeru.

Kako to da kompresivne, medicinske čarape pomažu, a inače se ne preporučuje nošenje uske odeće, na primer, čarapa s elastinom ili uskih farmerica?

– “Obična” uska odjeća, bilo da su farmerice ili čarape mogu da vrše pritisak na pogrešnim mestima i ometaju normalnu cirkulaciju krvi u nogama. S druge strane, medicinske elastične čarape sa graduisanom kompresijom deluju po principu padajućeg pritiska. Pritisak u njima je strogo definisan. Najjači je u predelu članka i idući nagore postepeno opada. Kao rezultat te kompresije, zaostala krv se lakše vraća ka srcu. Dakle, suština upotrebe čarapa za vene jeste uspostavljanje pritiska na sistem dubokih vena, čime se nadoknađuje oslabljena funkcija zida krvnog suda i time se pospešuje krvotok, odnosno vraćanje krvi u srce.

Nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ima svoju ulogu i pre i posle operacije, ali bitno je reći da su to pomagala, time se ne mogu definitivno izliječiti proširene vene. U ranim stadijumima, njihovo nošenje može znatno olakšati tegobe. Kasnije, ove čarape imaju svoju ulogu u sprečavanju komplikacija neposredno nakon intervencije i olakšavanju oporavka.

Sam oporavak ne traje dugo i pacijenti se vrlo brzo vraćaju svojim redovnim aktivnostima.

Da li je solarijum ipak manje opasan od sunčanja nogu, ako neko ima proširene vene?

– Solarijum je u svakom slučaju opasan, ne samo za vene, već, prije svega, za nastanak oštećenja na koži i melanoma. Iako je kod venskih bolesti toplota ta koju treba izbjegavati, ni UV zračenje nije bezazleno, naprotiv.

Opšte je poznato da se simptomi, poput oticanja nogu, grčeva i bolova u nogama pogoršavaju kad su vrućine. Kako najbolje sebi da pomognemo ako nas muče simptomi, a nismo iz nekog razloga spremni na radikalna rešenja, kao što je operacija?

– Operacija je jedino efikasno rešenje. Ipak, ako iz bilo kog razloga još niste spremni, lagana šetnja, hlađenje nogu hladnim tušem i plivanje mogu privremeno smanjiti ili otkloniti tegobe.

Štaviše, od svih ljetnih sportova, plivanje je verovatno najbolji način da se vaše vene odmore, a cirkulacija u nogama poboljša. Pokreti prilikom plivanja, osim što vam pomažu da se krećete kroz vodu, takođe pomažu da se krv ispumpava iz nogu, jer pritisak iz vode efikasnije gura krv iz nogu nazad u srce. Tokom plivanja, noge su mahom iznad nivoa srca, jer ste u horizontalnom položaju, što pomaže oticanju krvi iz vena.

Ukoliko niste plivač, a imate proširene vene ili sklonost ka ovoj bolesti, preporučujem da naučite da plivate. Početnicima se savjetuje da počnu s laganim vježbama i da se ne izlažu naglim i prevelikim naprezanjima, bar dok ne uđu u formu.

Ipak, čak i ako ne znate da plivate, postoje vežbe koje se mogu sprovoditi u vodi, a koje su preporučljive za olakšavanje simptoma proširenih vena. Na primjer, dok ste oslonjeni na jednu nogu, drugom nogom mešajte vodu kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu.

Iskoristite dasku za plutanje – ona će vam omogućiti da odmarate gornji dio tijela dok se nogama odgurujete i krećete kroz vodu.

Sjedite na ivicu bazena ili neke dublje vode i krećite se nogama po vodi kao da vozite bicikl.

Sve nabrojano predstavlja sjajan način za početnike, da povećaju broj srčanih otkucaja i vježbaju mišiće nogu. (novi.ba)