Tamaru (13) je vozač autobusa ODMERIO, pa je pitao nešto SKANDALOZNO: Nije ga bilo sramota

Svijet

Tamaru (13) je vozač autobusa ODMERIO, pa je pitao nešto SKANDALOZNO: Nije ga bilo sramota 

Devojčica je ostala bez prevoza, jer nije imala čime da se “pokrije”

Trinaestogodišnja devojčica iz Izraela kaže da joj je zabranjeno da uđe u autobus na severu zemlje jer je vozač ocenio da je njena odeća „s*ksualno uznemiravanje“.

Tamara Lahav je u petak, u šortsu i majici bez rukava čekala autobus broj 9 u mestu Or Akiva, kada se incident dogodio. Tog vrelog dana ju je, kako piše Harec, vozač pitao da li ima “nešto da se pokrije” čim je otvorio vrata.

Lahav je rekla za taj list da je bila iznenađena pitanjem, ali da mu je odgovorila ne da nema ništa drugo da obuče. Vozač je potom zatvorio vrata i odvezao se.

Tinejdžerka, koja živi u kibucu Mabarotu, rekla je da joj je vozač autobusa rekao da način na koji je bila obučena predstavlja “s*ksualno uznemiravanje”.

Lahav je planirala da ode u tržni centar u Binjamini i rekla je da je bila u šoku i da zapravo nije razumela šta se dogodilo.

– Posle toga sam zažalila što se nisam suprotstavila vozaču. Mislim da dečaci ne bi imali isti tretman – kazala je ona.

Njena majka Jael Lahav je podnela prijavu protiv vozača javnom prevozniku. Ona je njegove postupke nazvala kršenjem osnovnih prava svih građana i “pre svega povredom ljudskog dostojanstva”.

Dodala je da odgajaju Tamaru da bude deo ravnopravnog društva i veruje da vozač ne bi komentarisao da se muškarac ili dečak tako oblači, tako da nema razloga da to radi za ženu ili devojčicu.

Zvaničnik Ministarstva saobraćaja rekao je za Harec da vozačima nije dozvoljeno da odbiju prevoz putnicima zbog načina na koji su obučeni.

Kompanija “Kavim” za koju radi vozač, poručila je da će istražiti incident i da će protiv njega biti preduzete disciplinske mere ako otkriju da je prekršio njihovu politiku. (objektiv.rs)