Evo koji vitamini nedostaju organizmu ako vam se STALNO SPAVA..

Zdravlje

Evo koji vitamini nedostaju organizmu ako vam se STALNO SPAVA..

Brzo umaranje i neprestana pospanost, bez objektivnih razloga mogu značiti da vašem telu nedostaju vitamini i minerali. Da biste se rešili takvih manifestacija, moraćete da unesete u svoj organizam potrebne sastojke.

Česti razlozi hronične pospanosti:

Intenzivni sportski treninzi
Neredovan san i nedostatak istog
Stres, preterana briga i nespokoj
Nedovoljan godišnji odmor
Bolest
Uzimanje nekih lekova
Meteopatija
Nesklad hormona
Štetne navike
Nedostatak kiseonika
Vitamini grupe B- nedostatak ovih vitamina prouzrokuje postojan umor, čak i kod osoba koje imaju dovoljno sna i odmora. Nalazi se u heljdinoj i ovsenoj kaši, proizvodima od hleba, mlečnim proizvodima, sušenom voću i plodovima mora.
Vitamin C- poboljšava imunitet, povećava snagu i izdržljivost, povećava radnu sposobnost. Njime posebno obiluju bobice ribizle, agrumi, borovnice i paprike babure.
Vitamin D- daje energiju, bori se sa umorom, pomaže vam da se usredsredite. Stvara se u telu kao posledica izlaganja kože sunčevoj svetlosti i može se naći u ribljem ulju.
Pantotenska kiselina- reguliše aktivnost velikog mozga, poboljšava mehanizme mišljenja i pamćenja, smanjuje mogučnost bolesti debelog creva. Izvori ovog lekovitog jedinjenja su ikra morske ribe, kvas, jaja i mlečni proizvodi.
Jod- neophodan je za rad imunog sistema, štitne žlezde, pomaže rad velikog mozga. Nalazi se u plodovima mora, cvekli, spanaću, paradajzu i krompiru.
Rurin- štiti ćelijske zidove od oštećenja, podstiče bolji rad mozga. Izvori su heljda, zeleni čaj i većina svežeg bilja.
Gvožđe- nedostatak gvožđa izaziva povišenu tromost, sniženu aktivnost, loše raspoloženje, a takođe kvari izgled kože, kose i noktiju. Da bi telo pravilno absorbovalo gvožđe, neophodan je vitamin C. U većoj meri se može naći u orasima, jabukama, cvekli i džigerici.
Kalijum- daje snagu i izdržljivost, pomaže vam da se rešite pospanosti i stalnog umora. Naročito puno ga ima u proklijalim žitaricama i mahunarkama. (oazaznanja.com)