UOČILI STE CRNU LINIJU NA NOKTU? Ovo je upozorenje organizma: Evo šta je u pitanju

Zdravlje

UOČILI STE CRNU LINIJU NA NOKTU? Ovo je upozorenje organizma: Evo šta je u pitanju

Boja noktiju može signalizirati prisutnost bolesti.

Nokti su organ koji često povezujemo samo sa estetikom. Mnoge žene smatraju da je jedina uloga noktiju nositi raznobojne lakove i dati rukama profinjeniji izgled. S medicinske prespektive, nokti odražavaju zbivanja na periferiji tijela, pokazuju prokrvljenost ruku i nogu, a promjenom boje i pojavom različitih uzoraka mogu biti prvi pokazatelji bolesti. Njihovoj važnosti pridonosi i činjenica da će svaki anesteziolog pacijenticu prije operacije zatražiti da ukloni lak s noktiju kako bi sigurno mogao pratiti njihovu boju.

Zdravi nokti trebali bi biti blago zakrivljeni, čvrsti i nježno ružičaste boje. Njihovo lako pucanje može se pojaviti kao posljedica pretjeranog manikiranja i rašpanja, ali promjene boje i oblika nokta najčešće su indikator bolesti. Promjene na noktima možemo podijeliti na promjene boje i promjenu teksture i oblika nokta.

Uzdužne linije uz nokat koje se protežu do vrha jagodice najčešće su zanoktice, koje bole i peku,međutim nisu veliki zdravstveni problem. Okomite brazde na noktima nastaju kod kožnih bolesti poput ekcema, a mogu nastati i kod starijih osoba koje imaju suhu kožu i slabu cirkulaciju na okrajinama.

Okomita izbrazdanost noktiju pojavljuje su u trahionihiji. Trahionihija označava atrofiju noktiju svih prstiju koja je povezana sa dermatološkim bolestima poput psorijaze i lischen planusa. Osim izbrazdane strukture, nokti mogu promijeniti i boju.

Vodoravne linije na noktima mogu biti Beauove linije ili Muehrckeove linije.

Beauova linija javlja se kao solitarna linija na jednom ili na više noktiju i znak je prošle sistemske bolesti. Do zadebljanja i formiranaja linije dolazi na dijelu nokta na kojem su nakupljene stanice zbog zastoja u rastu, koji je izazvala bolesti poput teške upale ili karcinoma.

Muehrckeove linije javljaju se na više noktiju istovremeno, kao posljedica hipoalbuminemije. Hipoalbuminemija je smanjena koncentracija albumina, proteina u krvi, koja nastaje zbog smanjenje produkcije uslijed bolesti jetre, poput ciroze ili hepatitisa.

Rebrasti nokti i pojava udubljenja na plohama noktiju mogu nastati zbog ozljede nokta i tada se s vremenom najčešće isprave. Ako rebrasta udubljenja perzistiraju, potrebno je napraviti testove krvi i urina, jer ih može uzrokovati i dijabetes i neke metaboličke bolesti.

Pojava uskih vertiaklnih linija koje podsjećaju na valove indikator je malapsorpcijskih bolesti. Noktima su za zdrave rast potrebni vitamini i minerali koji nedostaju zbog loše apsorpcije. Valoviti nokti najčešće su uzrokovani nedostatkom vitamina B12 i minerala poput cinka. Sitne, točkaste udubine, kao iglom izbodene prisutne su u 50 % pacijenata koji boluju od psorijaze.

Promjena boje nokta

Nokat je normalno svjetloružičaste boje.

Crne crte po noktima zovemo melanonihijom striatom. Ona se javlja kao reakcija na neke antibiotike, na primjer tetracikline. Crne i tamnoplave mrlje pojavljuju se kod gljivičnih infekcija noktiju. Plave promjena naziva se cijanozom, uzrok joj je loša periferna cirkulacija.

Smeđe i crne mrlje mogu biti i opasne, ako se pojave ispod jednog nokta, mogu značiti pojavu subungvalnog melanoma, koji je maligna bolest i može biti opasna.

Izražene, bijele horizontalne linije pojavljuju se kod trovanja talijem ili arsenom.

Zelenkasta ili žućkasta promjena boje javlja se kod gljivične infekcije, crveno krvarenje ispod nokta nakon traume nokta, a crveni tračci prisutni su kod osoba s lupusom.

Blijedi tanki nokti znak su anemije, a bolesti jetre manifestiraju se pojavom iznimno žutih noktiju, čije se boja naglo mijenja. (novi.ba)