MOŽE NEGATIVNO UTICATI NA VAS AKO IMATE OVO OBOLJENJE: Evo šta se dešava vašem tijelu ako svaki dan jedete lubenicu!

Zdravlje

MOŽE NEGATIVNO UTICATI NA VAS AKO IMATE OVO OBOLJENJE: Evo šta se dešava vašem tijelu ako svaki dan jedete lubenicu!

Ljeto povezujemo sa ukusnim i sočnim voćem, ali njegov najbolji simbol je veličanstvena lubenica.

Ispostavilo se da je ovo povrće hit za zdravlje. Njena svojstva mogu biti iznenađujuća.

Ljeto je vrhunac sezone lubenica. Ogromne zelene kugle su primamljive u prodavnicama i tezgama. Vrijedi podleći takvom iskušenju, jer je lubenica idealan obrok, čak i na dijeti. Slatka je, osvježavajuća, sa malo kalorija i ima širok spektar zdravstvenih prednosti. Da li znate šta će se dogoditi sa vašim tijelom kada pojedete puno lubenice?

Jedenje jedne ili dve kriške lubenice dnevno može imati iznenađujuće i pozitivne efekte na vaše tijelo. Zapamtite da je najbolja lubenica sa sjemenkama – njih ne treba ispljunuti, one takođe imaju dosta toga da ponude. Šta će se dogoditi sa vašim tijelom kada pojedete lubenicu?

1. Lubenica je odlična za hidrataciju vašeg tijela

Sočna lubenica se sastoji od 92%. iz vode i predstavlja sjajan način da ostanete hidrirani. Naročito kada vam je teško da pijete dovoljno vode.

2. Krvni pritisak može pasti

Jedna kriška isečene lubenice sadrži 170 mg kalijuma . Upravo je ovaj mineral izuzetno koristan u balansiranju efekata natrijuma na krvni pritisak. Takođe je neophodan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

3. Jedite preporučenu porciju povrća i voća

Iako je zovemo voćem, ona je zapravo i voće i povrće – lubenica spada u tikvice. Takođe je blisko povezana sa krastavcem (da li ste znali da krastavac posut šećerom ima ukus lubenice?). .

4. Pomoći će vam da izgubite nepotrebne kilograme

Jedenje lubenice pre obroka je odlična strategija za gubitak težine. Prema istraživanjima, grickanje lubenice prije obroka olakšava gubitak kilograma.

5. Poboljšaće funkciju crijeva i lako se vari

Iako postoji mnogo boljih izvora dijetetskih vlakana od lubenice, ovo povrće ih takođe sadrži. Pomoći će vam da regulišete pražnjenje creva i da imate redovno pražnjenje creva. Osim toga, lubenica ne opterećuje digestivni trakt, čak i ljudi sa Kronovom bolešću ili kolitisom mogu je lako jesti.

6. Može pozitivno uticati na vaš libido

Citrulin , koji je odgovoran za bolji protok krvi u tijelu, takođe ima još jednu iznenađujuću prednost. Kada jedete lubenicu, enzimi u vašem tijelu pretvaraju citrulin u arginin, aminokiselinu koja je dobra za vaše srce i cirkulatorni sistem i ima vazodilatacijski efekat. To takođe utiče na njihovu fleksibilnost. Zanimljivo, nuspojava je i uticaj na se*sualno uzbuđenje bez obzira na pol. Nažalost, da bi lubenica djelovala kao potpuni afrodizijak, morali biste da je pojedete mnogo.

7. On će se pobrinuti za zdravlje vašeg srca

Lubenica je bogata amino kiselinom zvanom citrulin, koja može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak. Prema istraživačima, redovno jedenje lubenice može smanjiti rizik od srčanog udara.

Nedostaci lubenice

1. Može malo povećati nivo šećera u krvi

Lubenica sadrži šećer i to može biti njena minimalna mana. U većini slučajeva, povećanje glukoze u krvi ne bi trebalo da se osjjeti nakon konzumiranja. Međutim, ako ste dijabetičar, ne bi trebalo da pretjerujete.

2. Može izazvati gasove ili dijareju

Kao i jabuke i kruške, lubenica je bogata fruktozom. Jedenje velikih količina ovog voća može izazvati gasove i dijareju. Naročito u slučaju preosjetljivosti crijeva. (novi.ba)