“NISI MI PRIVLAČNA OTKAKO SI SE PORODILA”: Ovu rečenicu uputio je svojoj ženi, a sada se GORKO kaje

Ispovijesti

“NISI MI PRIVLAČNA OTKAKO SI SE PORODILA”: Ovu rečenicu uputio je svojoj ženi, a sada se GORKO kaje

Muškarac treba da obrati posebnu pažnju na svoju suprugu nakon porođaja, te da neke rečenice strogo izbegava

Biti majka je jedan od najtežih i najodgovornijih “poslova” na svetu. Od samog bebinog začeća, majke trpe velike promene. Njihov organizam i telo se potpuno menjaju, dok nakon porođaja, kao i u samoj trudnoći i hormoni počinju da rade svoje. Majka postaje razdražljiva, te bi sa velikom pažnjom trebalo postupati prema njima.

Bloger Klint Edvards otkrio je šta nikako nije smeo reći svojoj supruzi nakon njenog porođaja. Ovo su ujedno stvari koje svaki budući tata uvek treba da ima u glavi, i da ih nikada ne izgovori.

Klint je postao otac sa 24 godine, a kako i sam kaže, nije znao ni ta treba da radi. Godinama kasnije shvatio je da je svojoj supruzi uputio reči za koje je tek kasnije shvatio da su neprimerene, i da bi ih danas rado povukao da može.

“Bio sam mlad, zbunjen i uplašen, a zbog toga sam svojoj supruzi uputio neke zaista neprimerene reči. Danas se zbog toga osećam grozno i zbog svega toga odlučio sam da popričam sa sobom iz prošlosti”, rekao je on i svim novim očevima poručio da slede njegov primer i ne prave iste greške.

Ovo su neke od stvari koje bi Klint rado povukao da može:

1. Kada je doktor rekao da možemo imati odnose?

“Jadan ti. Nekoliko meseci si bez odnosa, a tvoja žena je upravo rodila dete teško tri kilograma. Mojoj ženi je dete iščupano iz utrobe (carski rez), ali to je ništa u poređenju sa tvojim potrebama. Čoveče, nosi se sa tim! Tvoja žena je devet meseci nosila bebu u stomaku, a onda imala veliku operaciju kako bi rodila dete, i ugrubo rečeno, ponovo je sastavljena. Zar misliš da su joj sada potrebna takva pitanja? Razmisli! Daj njenom telu vremena da se odmori, zaslužila je!”

2. Kada ćemo ponovo početi da vežbamo?

“Vidim tvoje namere, lukavo si iskoristio ‘mi’, a ne ‘ti’. Znaš li kako tvojoj ženi to zvuči? ‘Treba da počneš da vežbaš i izgubiš te kilograme koji su ti ostali posle trudnoće’ ili ‘ nisi mi privlačna otkako si se porodila’. Sa tim pitanjem si zaravo potvrdio ono čega se većina žena boji posle porođaja. Svaka čast, budalo. Oboje se prilagođavate na bebu, ali ona se pored toga prilagođava i na svoje novo telo. Oženio si je jer je voliš, rodila ti je dete jer te voli, a nije bitno kako trenutno izgleda u uskim farmerkama. Razmisli još jednom, daj joj vremena da diše.”

3. Umoran sam

“Slušaj, razumem te. Dolazak bebe je iscrpljujuć za oba roditelja, ne kažem da nisi umoram, ali ako kažeš ženi da si umoran ona će osećati potrebu da uradi nešto kako bi se ti odmorio. Ili je to kao da je pitaš da te uteši ili nagradi što si takav ‘heroj’. To sad nije njen posao, ona je ta koja dolazi sebi, proizvodi mleko kako bi nahranila vašu bebu. Nema energije kako bi te utešila jer se osećaš umorno,i zato, učini joj uslugu i nemoj se žaliti kako si umoran.”

4. Moram li ja da promenim pelenu?

“Da, moraš! Ti si tata, a ovo je partnerstvo. Ako se beba zaprlja, reši to. Nemoj prljavi posao ostavljati njoj, imaj malo ponosa. Ovo je novo doba. Ravnopravan muškarac može promeniti pelenu i zbog toga se osećati dobro. Iskoristi to što možeš i nemoj prigovarati – budi od pomoći svojoj porodici. Prestani biti lenj i prestani da se ponašaš kao da će ti kruna sa glave pasti ako promeniš pelenu.”

5. Sad si na porodiljskom, to je kao da si na produženom godišnjem odmoru

“Ne! To je vreme oporavka, budalo! Vreme kada se tvoja žena oporavlja, dolazi sebi i povezuje se sa bebom. Trebalo bi da joj daš vremena koliko god joj je potrebno, a ono što si zapravo hteo reći je ovo: ‘Da bar ja mogu da dobijem porodiljsko kako bi brinuo o tebi i bebi, kako bih proveo više vremena sa vama’. Trebalo bi da budeš ljut samo ako ne možeš da dobiješ slobodne dane kako bi pomogao svojoj ženi i brinuo o vašem detetu” (stil.kurir.rs)