DR DARIO JOCIĆ UPOZORIO PACIJENTE: Niste ni svjesni da imate bolesne vene, OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME

Zdravlje

DR DARIO JOCIĆ UPOZORIO PACIJENTE: Niste ni svjesni da imate bolesne vene, OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME

Dr Dario Jocić govorio je o simptomima venskih bolesti.

Proširene vene su čest problem koji pogađa ne samo starije, kako se obično misli, već i mlade, a najviše zavisi od načina života. Ovo oboljenje, osim što je estetski veoma neprivlačno, izaziva i veoma neprijatne tegobe, poput bola, oticanja u nogama i opšteg osećaja težine. Stanje se pogoršava kada su temperature visoke i kada dolazi do širenja krvnih sudova.

Doktor Dario Jocić, vaskularni hirurg istakao je da se često dešava da zanemarimo simptome venskih bolesti, te da u praksi postoje primjeri da zbog zanemarivanja dođe i do komplikacija.

“Postoji mogućnost da se pomiješaju simptomi, to je niz promjena koje se dešavaju na nogama i unutrašnjem dijelu potkolenice i rezultat su bolesti proširenih vena. Oboljevaju pacijenti koji su mlađeg životnog doba, ali to je nešto što nema veze sa godinama i polom, ali ima veze sa načinom života”, kaže vaskularni hirurg Dario Jocić za Kurir TV.

Kako spriječiti probleme sa proširenim venama

On je naglasio da je najvažnija dijagnostika. Ističe i da uobičajene metode poput nošenja čarapa, mazanja određenih krema i gelova, ne riješava se trajno problem.

“Operacija je jedini pravi način liječenja proširenih vena”, kaže dr Jocić.

On je naveo i da je najjednostavniji način za liječenje proširenih vena laserski put.

“To je hronično oboljenje koje napreduje polako, tako da pacijenti imaju vremena da se adekvatno pobrinu za ovu bolest”, kaže dr Jocić, koji savjetuje da je najvažnije vođenje zdravog načina života, bez gojaznosti. (novi.ba)