PRVI SIMPTOMI PROŠIRENIH VENA VEĆINI PROMAKNU: Hirurg upozorio na TROFIČNI ČIR – posljedice su jezive i TEŠKO SE LIJEČE

Zdravlje

PRVI SIMPTOMI PROŠIRENIH VENA VEĆINI PROMAKNU: Hirurg upozorio na TROFIČNI ČIR – posljedice su jezive i TEŠKO SE LIJEČE

Hirurg je otkrio koji su to prvi simptomi proširenih vena.

Ako dosta vremena provodite sjedeći ili, pak, radite posao koji zahtjeva da ste stalno “na nogama”, velika je vjerovatnoća da ćete imati problem sa proširenim venama. Međutim, ova venska bolest se ponekad prikrade bez vidljivih znakova. Prvo što možete da primijetite, a što ukazuje na razvoj proširenih vena, jesu oticanje ekstremiteta i intenzivan bol. Stručnjaci napominju da je ekstremno važno da odmah reagujete!

“Obično prvi simptomi koji mogu da navedu da posumnjate da nešto sa vašim krvnim sudovima donjih ekstremiteta nije u redu, jesu otoci koji se javljaju uveče i to na obe noge. Primijetićete tragove ‘useknuća’ lastiša od čarapa u donjoj trećini potkoljenice, a posebno nakon dužeg boravka u sjedećem položaju”, objasnio je venski hirurg Maksim Elisejev.

Osim otoka u nogama, hirurg napominje i da su česti simptomi intenzivan bol i nelagoda. Prema njegovim riječima, “paukove vene” u vidu vijugavih linija takođe ukazuju na probleme sa venama.

Kada bolest uznapreduje, moguće je da koža počne da se ljušti i lako “puca”, što na kraju može dovesti do pojave trofičnog čira, a koji se teško liječi, zaključio je hirurg.

Šta je trofični čir?

Pod ovim pojmom se podrazumjeva oštećenje tkiva koje je nastalo kao posledica poremećaja u ishrani krvnih sudova i dotoka krvi u tijelu. Ova se bolest smatra propratnom pojavom kad vaskularnih oboljenja, njihovim komplikacijama ili posledicom nepravilnog liječenja, odnosno izostankom istog. Trofični čir se izuzetno teško liječi, iako se lako dijagnostikuje. Najčešće se javlja kod starijih osoba koje imaju problema sa venskim bolestima. (novi.ba)