Žalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Doktori su mu pronašli OVO u stomaku i ostali u ŠOKU!

Zdravlje

Žalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Doktori su mu pronašli OVO u stomaku i ostali u ŠOKU!

Ovaj zdravstveni problem je nedavno zaveden kao pravo medicinsko čudo

Muškarac (61) obratio se hitnoj pomoći žaleći se na vrtoglavicu. Medicinske sestre su izvršile alkotest kako bi proverile da li je on i u kojoj količini konzumirao alkohol.

I sasvim očekivano, koncentracija alkohola u krvi tog čoveka bila je neverovatnih 0,37 odsto, ili skoro pet puta veća od dozvoljene granice za vožnju u Teksasu, gde je on živeo.

Postojala je samo jedna zagonetka: čovek je izjavio da tog dana nije popio ni kap alkohola.

– Napio bi se iz vedra neba – u nedelju ujutru nakon što je bio u crkvi, ili zaista, u bilo koje vreme – kaže Barbara Kordel, dekan na medicinskom koledžu Panola Kartagini u Teksasu. Kordel i Džastin Makarti, gastroenterolog iz Laboka, želeli su da shvate šta se zaista dešava.

Tako je tim pretražio čovekove stvari u potrazi za alkoholnim pićem, a zatim ga izolovao u bolničkoj sobi na 24 sata. Tokom celog dana jeo je hranu bogatu ugljenim hidratima, a lekari su mu periodično proveravali alkohol u krvi. U jednom trenutku vrednosti su porasle za 0,12 odsto.

Na kraju, Makarti i Kordel su otkrili uzrok: preobilje pivskog kvasca u njegovim crevima. Njegov crevni trakt se ponašao kao interna pivara. Pacijent je imao infekciju sa bakterijom Saccharomyces cerevisiae. Dakle, kada bi pojeo ili popio gomilu skroba – đevrek, testeninu ili čak sok – kvasac bi fermentisao šećere u etanol i on bi se napio. U suštini, kuvao je pivo u sopstvenom stomaku.

Kordel i Makarti su pre nekoliko meseci objavili slučaj “sindroma auto – pivare” u Međunarodnom časopisu kliničke medicine. Objasnili su da se pivski kvasac nalazi u čitavom nizu namirnica, uključujući hleb.

– Ali ispostavilo se da u retkim slučajevima, kvasac može zaista dugo da se nastanjuje u crevima i može da izazove probleme – kaže doktor Džozef Hajtman, mikrobiolog sa Univerziteta Djuk.

– Istraživači su nedvosmisleno pokazali da Saccharomyces cerevisiae može da raste u crevnom traktu. Ali još uvek je nejasno da li je to povezano sa nekom bolešću – kaže Hajtman. (objektiv.rs)