CIJELA JUGOSLAVIJA JE OVO JELA SVAKOG JUTRA: Doručak od 3 sastojka čiji ukus vraća najljepše uspomene na djetinjstvo

Zanimljivosti

CIJELA JUGOSLAVIJA JE OVO JELA SVAKOG JUTRA: Doručak od 3 sastojka čiji ukus vraća najljepše uspomene na djetinjstvo

Možda nisu svi probali, ali za ovaj jugoslovneski doručak definitivno su svi čuli.

Bogatu trpezu ne čine jela od skupocjenih namirnica, već hrana pripremljena po tradicionalnoj recepturi koja se u našem domu prenosi s koljena na koljeno. Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za cijelu porodicu. U seoskim domaćinstvima na stolu su se najčešće nalazili domaće mlijeko, kajmak, hljeb… Gajili su stoku, sadili baštu, a zatim od plodova svog rada stvarali trpeze za kojima su se okupljali i čuvali toplinu ognjišta.

Doručak je bio najvažniji obrok u danu, a najpoznatiji je bio onaj koje mnogi i danas vole jer ih vraća u djetinjstvo. Sprske domaćice su ranom zorom mesile domaći hljeb koji se premazivao mašću i posipao alevom paprikom. Koliko god da današnjim mladim generacijama ova kombinacija čudno zvuči, oni koji su odrasli na ovakvom “jugoslovenskom sendviču”, i dalje smatraju da je ovaj ukus neprocjenjiv.

U nekim krajevima postojala je i slatka varijanta ovakovog sendviča, a to je značilo da hleba premažu mašću i onda da se pospe šećerom. Istina je da je ovo bila jednostavna hrana koja brzo zasiti, ali uspomene je čine posebnom i za mnoge boljom od najluskuznijih kulinarskih remek-djela. prneosi “Novi“. (haber.ba)