MOŽE DA POVEĆA RIZIK OD SRČANOG UDARA ZA SAMO 1 SAT: Ljekar otkrio koju grešku svi prave, a da nisu ni svjesni

Zdravlje

MOŽE DA POVEĆA RIZIK OD SRČANOG UDARA ZA SAMO 1 SAT: Ljekar otkrio koju grešku svi prave, a da nisu ni svjesni

Održavanje dobrog zdravlja srca zavisi od navika koje ponavljate svaki dan. Na primer, kvalitetna ishrana, vežbanje i izbegavanje loših navika poput alkohola i cigareta mogu da doprinesu poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Ali stručnjaci kažu da neki faktori mogu drastičnije da utiču na stanje najvažnijeg organa, čak i da dovedu do povećanog rizika od srčanog udara za samo sat vremena.

Veliki broj istraživanja je utvrdio vezu između kratkotrajne izloženosti zagađenju vazduha i akutnog koronarnog sindroma (AKS). Studija iz aprila 2022. objavljena u časopisu “American Heart Association Circulation” otkrila je da udisanje zagađenog vazduha može da poveća rizik od srčanog udara “u roku od sat vremena”.

Nakon analize podataka od skoro 1,3 miliona pacijenata sa AKS iz Kine, a koji su hospitalizovani, tim je saznao da je izlaganje azot-dioksidu (NO2), sumpor-dioksidu (SO2) i ugljen-monoksidu (CO) po satu povezano sa povećanim rizikom od srčanog udara.

“Šteta po zdravlje je bila najjača kada je osoba bila izložena ovim česticama istovremeno i to ru roku od sat vremena”, primetili su autori studije.

Istraživači su istakli da su fine čestice (PM2,5) povezane sa ozbiljnim srčanim oboljenjima tokom jednog sata izloženosti, dok grube čestice (PM2,5-10) to nisu.

“Čestice sadrže mikroskopske čvrste materije ili tečne kapljice koje su toliko male da se mogu udahnuti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme”, objašnjavaju stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

“Neke čestice prečnika manje od 10 mikrometara mogu da uđu duboko u pluća, a neke čak i u krvotok.”

Poseban izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine potvrđuje da “dugotrajno izlaganje finim česticama, poznatim kao PM2,5, može da utiče na srčane bolesti”. (novi.ba)