GINEKOLOG OTKRIVA KAKO TREBA DA SE PERETE TAMO DOLE: Svi rade isto misleći da se štite od bolesti, a rizikuju INFEKCIJE

Zdravlje

GINEKOLOG OTKRIVA KAKO TREBA DA SE PERETE TAMO DOLE: Svi rade isto misleći da se štite od bolesti, a rizikuju INFEKCIJE

Ginekolog otkrio kako se pere intimna regija, iznenadićete se!

Pravilna intimna higijena je ključ dobrog zdravlja svake žene i štiti ih od brojnih infekcija. Čvrsti sapun, koji mnogi još uvijek koriste dok se bukvalno “ne izliže” može da naruši pH balans i naškodi zdravlju, ističu stručnjaci.

Činjenica je da takvi agresivni preparati kao što je sapun isušuju mukoznu membranu, stvarajući tako povoljno okruženje za rast mikroba, bakterija i bacila. Želja da nam intimna regija bude čista i da uklonimo sve patogene, na kraju daje sasvim suprotan efekat…

“Zašto nam je potrebna odgovarajuća intimna higijena? Da bi se očistila ova regija od svih nečistoća i spriječila pojava, kao i širenje infekcije. Ovo je naročito važno ako se bavite sportom i kada je leto, odnosno temperature su visoke”, kaže ruski ginekolog Kamil Bahtijarov.

Ginekolog napominje da nikako ne treba da pretjerujete sa intimnom higijenom. Peru se samo usmine i područje oko njih. Nije neophodno ispirati va*inu iznutra, posebno ne agresivnim sapunima i preparatima. Na taj način povećavate šanse za pojavu infekcija, a koje mogu da imaju za posledicu i sterilitet.

A šta da koristimo umjesto običnog sapuna ili gela za tuširanje? Savjet dr Kamila je da se koriste specijalizovani šampone za intimnu regiju, je r oni već imaju izbalansiran pH tako da ne isušuju sluzokožu i nežnu kožu intimnog područja. Osim toga, takvi preparati, po pravilu, imaju antibakterijski i antiinflamatorni efekat. Savjet ljekara je i da birate one najjednostavnijeg sastava, bez mirisa i boja. Na ovaj način ćete biti sigurni da ste izbegli potencijalne elergijske reakcije. (novi.ba)