TEA (30) I LEA (27) SU ŽIVJELE KAO SVA DRUGA DJECA, A ONDA SU OSJETILE 1. SIMPTOM: “Postalo je nepodnošljivo”

Svijet

TEA (30) I LEA (27) SU ŽIVJELE KAO SVA DRUGA DJECA, A ONDA SU OSJETILE 1. SIMPTOM: “Postalo je nepodnošljivo”

Život je zaista nepredvidiv, a često i veoma surov. A svu njegovu težinu osjetile su mlade sestre iz Hrvatske kojima je dijagnostifikovana teška autoimuna bolest.

Naime, multipla skleroza je autoimuna bolest koja sopstvene nervne ćelije prepoznaje kao virus, uzrokuje trnjenje dijelova tijela, zamagljen vid, poremećaj koordinacije i mnoge druge simptome.

Njih su prepoznale i sestre Tea (30) i Lea (27) iz Hrvatske, koje su odrastale kao i sva druga djeca, dok nije potvrđena dijagnoza koja im je promijenila život iz korijena.

– Kada sam prvi put osjetila simptome bila sam odvojena od porodice. Tada sam studirala i to je za mene bilo izuzetno stresno. Osjetila sam trnjenje u desnoj strani stomaka. U prvi mah nisam obraćala pažnju na to i nisam nikome rekla. Prvi put sam rekla za simptome godinu dana kasnije kada mi je utrnula cijela desna strana tijela – ispričala je Tea za “24sata.hr”.

S druge strane, Leini prvi simptomi bili su nekoliko godina kasnije kada je osjetila trnjenje lijevog stopala i lijeve ruke, na šta se Tea izrazito prepala i odmah vodila sestru na analize.

– Kada sam dobila prve simptome multiple skleroze, Tea je bila na stažu na neurologiji kao medicinska sestra. Sjećam se kako sam u sobi plakala od bola zbog punkcije, dok me je Tea spolja gledala i plakala, jer je dobro znala kroz šta prolazim – komentariše Lea.

Kada su saznale da boluju od multiple skleroze niko u njihovoj porodici nije znao šta to tačno znači, pa su najviše vremena svi zajedno provodili u edukaciji, a baka se dodatno angažovala tražeći razne alternativne metode liječenja kako bi pomogla unukama.

– Prije trudnoće sam bila fizički aktivna i kretala sam se, a jedina pogoršanja su bila kada bih malo teže hodala. Iako obično autoimune bolesti u trudnoći stagniraju, meni je proces bio obrnut. Od radno sposobne osobe postala sam osoba koja je ležala u krevetu i bila zavisna od tuđe pomoći. Muž je gurao za oboje, a te 2017. godine me je čak i nosio na rukama na porođaj – kaže Tea koja danas hoda, vozi bicikl i normalno obavlja sve dnevne aktivnosti.

Lea ni sedam godina od pojave prvih simptoma još uvijek ne osjeća gornju stranu lijeve šake.

– Na zadnjem pregledu sam iznenadila doktoricu, ona je očekivala da ću doći u kolicima, ali kada sam ušetala u ordinaciju bila je prijatno iznenađena – kaže Tea za “24sata.hr”.

U budućnosti sestre Tea i Lea očekuju poboljšanje. Tea je, otkako se porodila, krenula i samostalno da hoda te se sve bolje osjeća, dok Leu bolest ne koči da, uz podršku supruga, živi život punim plućima. (novi.ba)