ČUBRILO OTKRIVA DA LI ĆEMO SE SMRZAVATI: Dugoročna vremenska prognoza za svaki mjesec, stiže zima drugačija od prethodnih

Svijet

ČUBRILO OTKRIVA DA LI ĆEMO SE SMRZAVATI: Dugoročna vremenska prognoza za svaki mjesec, stiže zima drugačija od prethodnih

Prema prvim orjentacionim proračunima meteorologa Marka Čubrila, profesora geografije iz Novog Sada, „zima bi trebalo da bude drugačija u odnosu na nekoliko prethodnih“.

Kako kaže, povećana je vjerovatnoća dužeg hladnijeg perioda sredinom i u drugom dijelu decembra, kao i tokom većeg dijela januara. Ističe da bi februar mogao da donese toplije vrijeme, naročito u drugoj polovini tog mjeseca, od 15. februara, i očekuje dobru sezonu skijanja na Dinarskim planinama.

– Prve procene odlika zime koja je pred nama sugerišu da bi ona trebala da ima prosječne karakteristike kada je u pitanju temperatura i količina padavina, ali postoji određena vjerovatnoća, to je za sada oko 35 odsto, da prvi dio zime, tačnije decembar i januar budu hladniji od prosjeka – kaže Marko Čubrilo i dodaje da tu pretpostavku bazira na očekivnim globalnim indeksima koji u ovom momentu više nego obično daju signal za moguće razvijanje snažnog polja visokog vazdušnog pritiska nad širim prostorom Skandinavije i zapadne Rusije.

– To polje anticiklona bi moglo ka nama da pokrene hladno strujanje sa istoka i sjeveroistoka koje bi nam u toku prvog dijela zime donijelo dosta hladnih dana uz češću pojavu snega – objašnjava meteorolog.

Kako je još veoma rano za detajnu prognozu po mjesecima, trenutno pretpostavlja da prvi dio zime u prosjeku može biti i malo hladniji od prosjeka, a svakako hladniji u odnosu na nekoliko proteklih zima. Hladno strujanje koje bi dolazilo sa istoka bilo bi praćeno sjeveroistočnim vetrom i hladnom košavom, što bi dodatno povećavalo subjektivan osjećaj hladnoće.

-Osim signala za razvijanje tog sistema koji bi ka nama u prvom delu zime povukao hladan vazduh sa sjeveroistoka stoji i signal za snižen vazdušni pritisak nad Mediternom i Jadranom te bi vlaga i padavina dolazile sa juga. Kombinacija hladnog strujanja sa sjevera i vlage sa juga nama će donijeti dosta padavina, a u koliko bi bilo dovoljno hladno padao bi pretežno sneg – poručuje Čubrilo.

Prema njegovim riječima, sada nije moguće precizno odrediti količinu i raspored padavina, ali svakako deluje da bi posle sušne jeseni, decembar i januar donijeli padavine oko ili čak malo više od prosjeka.

Februar bi, prva je procjena, mogao doneti promenu u sinoptičkom trendu uz povlačenje ovog anticiklona ka Rusiji čime bi naš dio Evrope ušao u znatno blaži vremenski trend te bi u tom slučaju najhladniji i najsnežniji dio zime bio iza nas, ali za očekivati je da i februar povremeno ima zimske odlike barem u njegovom prvom dijelu. Kako je sa prognostičke tačke gledišta ovaj mjesec jako daleko izmjene su svakako i očekivane i vrlo vjerovatne.

-Za sada nema direktnih najava za bilo kakve ekstremne, polarne, hladnoće i signal da bi ova zima mogla biti hladnija u odnosu na proteklih nekoliko samo znači da bi se ona držala prosečnih karakteristika. Verovatno bi u nizijama donela osam do 15 ledenih dana kada dnevni maksimum ne bi prelazio nulti podeok, dok bi takvih dana najviše bilo na istoku Srbije, u Timočkoj i Negotinskoj krajini, kao i na planinama gdje bi taj broj mogao biti oko 20 dana – kaže Marko Čubrilo.

Napominje da je dane sa snježnim pokrivačem na tlu još uvijek teško prognozirati, ali ako se uzmu u obzir svi faktori, u nizijama bi moglo biti od 11-18 dana pod snežnim pokrivačm, dok bi na planinama i istoku Srbije taj broj bio preko 25 dana. Prema sezonskoj prognozi RHMZ do kraja godine čeka nas blaža zima, dok će na početku naredne biti prosečno hladno, uz mrazeve na kraju januara i početkom februara.

NOVEMBAR: Topliji i prosječno vlažan

Srednja minimalna temperatura biće viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Srednja maksimalna temperatura biće iznad prosjeka, sa vrijednostima višim za oko 0.8ºC. Mjesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, za oko 2 mm nižim u odnosu na prosjek.

DECEMBAR 2022: Blaži i prosječno vlažan

Srednja minimalna temperatura će u prosjeku biti viša za oko 1.1ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Srednja maksimalna biće viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Padavine će biti u prosjeku za oko 1 mm niže.

JANUAR 2023: Prosječno hladan

U trećoj dekadi januara umjereni, a povremeno su mogući i jaki mrazevi. Srednja minimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0.3ºC. Srednja maksimalna biće niža za 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Padavine će biti u proseku za oko 5 mm niže.

FEBRUAR 2023: Prosječno hladan

Tokom prve dekade februara mogući su umjereni mrazevi. Srednja maksimalna temperatura biće u prosjeku niža za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 9.0ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, za oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek. (Kurir.rs/Blic)