Na zidovima i dalje rupe od metaka: Novinari ušli u školu horora! Dan uoči povratka djece u školu i dalje sve podsjeća na jezivo krvoproliće!

Svijet

Na zidovima i dalje rupe od metaka: Novinari ušli u školu horora! Dan uoči povratka djece u školu i dalje sve podsjeća na jezivo krvoproliće!

Trinaestoestogodišnji dječak Kosta K. (13) pucao je iz vatrenog oružja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i tom prilikom ubio osam drugova iz razreda i radnika obezbjeđenja. Trodnevna žalost u Srbiji je završena, ali gorke rane i dalje peku. Dan pred povratak đaka u školu, na mjestu masakra sve i dalje podsjeća na tragični događaj, a ekipa “Informera” obišla je mjesto jezivog krvoprolića.

Dan uoči povratka đaka u OŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj je Kosta K. ubio osam drugova i radnika obezbjeđenja, u školi vlada muk. Krv je oprana, ali i dalje se vide rupe od metaka.

Novinari Informera obišli su školu u kojoj vlada potpuna tišina. I dalje sve podsjeća na tragični događaj, na dan kada je Srbija zavijena u crno. Šest dana nakon jezive tragedije, četiri policajca se nalaze ispred škole, obezbjeđuju oba ulaza.

Radnica zadužena za higijenu za Informer kaže da nije poznavala dječaka Kostu K. (13), ali dodaje da je užasnuta tragedijom koja ih je zadesila.

– Nisam lično poznavala dječaka, ali ovo što je učinio je užasna tragedija – rekla je sagovornica i pokazala kako škola izgleda danas, samo jedan dan pred povratak djece.

Kako Informer.rs saznaje na licu mjesta, pedagog škole razgovarala je sa roditeljima i pružala im podršku. Davala im je savjete kako mogu i sebi i djeci olakšati povratak u školu, ali nije željela da se izjašnjava o krvavom piru Koste K.

– Molim Vas danas me nemojte ništa pitati, dovoljno nam je teško. Pustite nas još malo da u našoj tuzi odbolujemo. Kada bude zvanično saopštenje sve ćete čuti, a do tada molim Vas nemojte ništa pitati o tome – kratko nam je rekla Jelena Vujičić, pedagog OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Učionica u kojoj je Kosta K. počinio masakr nad svojim drugarima nalazi se u prizemlju nadomak samog ulaza. Hodnici škole su tihi, čuje se tek po neki jauk roditelja, a zidovima se i dalje mogu vidjeti rupe od metaka.

Prostorija u kojoj je počinjen krvavi pir je zaključana, a na zidovima oko vrata jasno se vide udubljenja od ispaljenih hitaca.

Ulaz u školu, kroz koji je posljednji put zakoračio Kosta K. u namjeri da počini svoj krvavi pir je otvoren, a na samom početku hola nalazi se slika koja odaje počast njegovim žrtvama.

Ispred škole nalaze se vijenci, svijeće, oproštajne poruke đaka nastradalim drugarima, kao i pisma zahvalnosti njihovom omiljenom čuvaru Draganu.

Dvije majke učenika sedmog razreda ove škole nalazile su se ispred i u tišini odavale počast stradalima. Kako su nam one rekle, do sada nisu došle do saznanja da je neko od đaka ispisan iz škole, ali da čekaju savjet roditelja koji je zakazan za večeras.

– Do sada se niko nije ispisao iz škole od učenika sedmog razreda, ukoliko se neko ispisao to su možda đaci mlađih generacija. Večeras se održava savjet roditelja, pa ćemo onda razmisliti. Pouzdano znamo da su roditelji sedmaka usaglašeni i žele da se njihova djeca vrate u školu, jer i oni sami imaju volju za povratkom – rekle su za Informer dvije majke.

Kako one navode, većina roditelja je protiv onlajn nastave i smatraju da djeca treba da se druže da bi lakše prebrodili ovakvu traumu.

– Smatram da je većina roditelja protiv uvođenja onlajn nastave, jer bi to djeci samo otežalo stvari koje su same po sebi dovoljno teške. Naša djeca svakako žele da se vrate u svoju školu i za njih garantujemo da nema govora o ispisivanju. Sada je najgore, jer djeca najviše vremena provode na telefonima i društvenim mrežama, a tamo svašta čitaju, čuju i vide. Bolje po njih je da se vrate među kolektiv i budu sa drugarima, pa zajedno da pričaju i podijele tugu, jer u suprotnom će se izolovati i povući u sebe – kažu sagovornice. (ekskluziva.ba)