Evo šta se dešava u zatvoru sa ocem dječaka koji je počinio masakr: Oglasila se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija!

Svijet

Evo šta se dešava u zatvoru sa ocem dječaka koji je počinio masakr: Oglasila se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija!

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje navode medija da je pritvoreno lice iz Beograda pokušalo jučer suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu gdje se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru po rješenju Višeg suda zbog krivičnog djela – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Pa da podsjetimo, pojedini mediji prenijeli su vijest da je otac dječaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru, navodno, lupao glavom o zid u ćeliji i tako sebi nanio teške tjelesne povrede. Riječ je o ocu trinaestogodišnjeg dječaka koji je 3. maja počinio masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” uzevši očeve pištolje iz sefa koji su se nalazili u porodičnom stanu. Tog krvavog jutra dječak je ubio devetoro ljudi, od kojih je osmoro djece. U krvavom piru ranjeno je sedmoro, među kojima je i nastavnica historije.

– Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica. S obzirom da je riječ o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – naveli su iz Uprave, pa dodali:

– Izmišljanjem događaja koji se nije desio dodatno se uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, na žalost, našle svoje mjesto u medijskom prostoru poslije tragičnog događaja koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Autor vijesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji koji su je prenijeli bez prethodne provjere istinitosti iznijetih navoda, prekršio je etičke principe profesije jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izvještava.

Pozivamo sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja neistinitih i neprovjerenih informacija i da umjesto senzacionalizma na prvo mjesto stave “dužnu novinarsku pažnju” na šta ih obavezuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima. (ekskluziva.ba)