I djeca od 14 godina idu u pritvor: Djevojčica koja je napala drugove i veličala dječaka ubicu provešće 30 dana u zatvoru!

Svijet

I djeca od 14 godina idu u pritvor: Djevojčica koja je napala drugove i veličala dječaka ubicu provešće 30 dana u zatvoru!

Proteklih nedjelja Srbiju su tresli jezivi zločini čiji su počinioci bili maloljetnici mlađi od 14 godina, koji ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Zbog te činjenice, lisice na ruke su stavljene u većini slučajeva njihovim očevima. Međutim, u Novom Sadu djevojčici (14) koja je prijetila školskim drugovima i veličala ubicu iz “Ribnikara” određen je pritvor, zbog čega se postavlja pitanje: “Šta se događa kada djeca u periodu od 14 do 16 godine života učine krivično djelo?”.

Advokat Radomir Munižaba za “Blic” navodi da, prema srpskom zakonodavstvu, maloljetniku od napunjenih 14 godina može da se odredi mjera pritvora, ali su uslovi za određivanje pritvora restriktivniji u odnosu na uslove koji su postavljeni prema punoljetnim licima.

– U našem pozitivnom zakonodavstvu je moguće da se maloljetniku od 14 godina starosti u krivičnom postupku odredi mjera pritvora od strane sudije za maloljetnike, ali su uslovi za određivanje pritvora restriktivniji u odnosu na uslove iz opšteg krivičnog postupka, tj. prema punoljetnim licima – kaže Munižaba.

On dodaje da se maloljetnicima pritvor može odrediti za teža krivična djela.

– Maloljetnicima se pritvor može odrediti za teža krivična djela i ako postoje posebne teške okolnosti krivičnog djela koje je učinjeno od strane maloljetnika – kaže sagovornik.

Munižaba potom objašnjava da se organ postupka u skladu sa okolnostima izvršenja krivičnog djela od strane maloljetnika kao i sa krivičnim djelom koje je maloljetnik izvršio donosi odluku da li će protiv nekog roditelja ili protiv oba roditelja podnijeti krivičnu prijavu, a takođe i da li će predlagati da se od strane suda odredi mjera pritvora protiv roditelja.

– U praksi to moraju biti teža krivična djela, kao i posebno teže okolnosti kojim je učinjeno krivično djelo od strane maloljetnika – rekao je Munižaba.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, uhapsili su prekjučer djevojčicu (14) iz okoline grada, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivična djela – ugrožavanje sigurnosti, izazivanje panike i nereda, kao i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sumnja se da je učenica prijetila školskim drugarima iz razreda, ali i na društvenoj mreži pružala podršku dječaku koji je osumnjičen za ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Policija je, kako je saopšteno, u njenoj sobi pronašla metak nepoznatog kalibra.

Maloljetnica je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu koji joj je, poslije saslušanja, odredio pritvor do 30 dana.

Učenik sedmog razreda beogradske škole “Vladislav Ribnikar” 3. maja je u školu ušao sa očevim pištoljem. Kobnog dana ispalio je hice u pravcu čuvara škole, Dragana Vlahovića, a potom usmrtio i dvije dežurne učenice. Trinaestogodišnjak se zatim uputio ka kabinetu historije gdje je ubio sedam školskih drugara, a ranio takođe pet učenika i nastavnicu historije. (ekskluziva.ba)