POJAVILI SU VAM SE MRAVI U KUHINJI? EVO KAKO DA IH OTJERATE JEDNOM ZAVIJEK: Trik koji uvijek pali

Zanimljivosti

POJAVILI SU VAM SE MRAVI U KUHINJI? EVO KAKO DA IH OTJERATE JEDNOM ZAVIJEK: Trik koji uvijek pali

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je – čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane posvuda.

Ako je moguće, držite smeće izvan kuće, na dvorištu ili balkonu. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati podalje od svoje doma:

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijev karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gdje uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

3. Dvostruko ljepljiva traka je jedno od rješenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblijepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalijepe i ne mogu dalje, prenosi portal lifehack.org.

4. Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.

5. Prirodni sprej koji mrze – Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične točke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.

7. Kora od krastavca – To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju – pobjeći će.

8. Stavite listiće lovora po kutovima doma gdje se sakupljaju mravi.

9. Ocat je čudotvoran – Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu – Ova dva sastojka potrebno je pomiješati u jednakim omjerima pa staviti na mjesta kojima vladaju mravi.

11. Miris kave će ih natjerati da promijene stanište. Sve što trebate napraviti je staviti mljevenu kavu na mjesta odakle izlaze. (novi.ba)