Psiholog o ponašanju Miljane Kulić: Šišanje na ćelavo znači samo jedno!

Showbizz

Psiholog o ponašanju Miljane Kulić: Šišanje na ćelavo znači samo jedno!

Šišanje na ćelavo Miljane Kulić u rijalitiju “Zadruga”, uznemirilo je javnost, a sada je socijalni psiholog, Vesna Tomin pokušala da odgovori na pitanje zbog čega jedna osoba može da dođe u takvo stanje da se ošiša na ćelavo.

– Kao i sve u psihologiji, može imati najmanje 50 razloga. Prvo je poziv u pomoć, drugo je nisko samopoštovanje, treće je skretanje pažnje na sebe, četvrto može biti zaista određena psihijatrijska dijagnoza. Ono što je vrlo zanimljivo je da naš narod to u velikom broju prati. To sve što se nudi u rijaliti programu može da se tumači kao nametanje modela mlađim generacijama. Ono što se kod nas mijenja je sistem vrijednosti, tradicionalne vrijednosti su devalvirane. Provokativno oblačenje, neukusna šminka, plastične hirurgije – sve je to pokušaj da se nametne mlađim generacijama model. Tamo imamo i kriminalce i psihičke dijagnoze, sve to ima mračnu prognozu – rekla je Vesna.

Kosa je kod žena simbol ženstvenosti, a impulsivno šišanje i brijanje glave u sebi može da krije poruku “više nisam ona stara”, “nisam ono što misliš, ili ono što želiš da budem”, navodi psiholog.

– Autodestrukcija. To je samopovređivanje, u nekim slučajevima to vodi i ka suicidu. Ta djevojka je zrela za ozbiljnu stručnu pomoć. Ovo nije zdrav način da se skrene pažnja- objasnio je socijalni psiholog za “Kurir”.

Podsjetimo Miljana Kulić nije jedina koja se odlučila na ovakav ekstreman potez, Zerina Hećo je uradila isto. (ekskluziva.ba)