BENIGNE IZRASLINE UNUTAR MATERICE: Evo kako MIOMI utiču na zdravlje žene i KAKO IH SPRIJEČITI!

Zdravlje

BENIGNE IZRASLINE UNUTAR MATERICE: Evo kako MIOMI utiču na zdravlje žene i KAKO IH SPRIJEČITI!

Miomi materice su benigne izrasline koje rastu unutar materice i mogu uzrokovati razne zdravstvene i reproduktivne probleme.Miomi se najčešće uočavaju na sistematskim ginekolooškim pregledima, a simptomi se retko kad javljaju ili ih pacijentkinje prepisuju nekim drugim tegobama.

Ipak, ukoliko imate bolne cikluse, bolove u stomaku ili donjem dijelu leđa, čestu potrebu za uriniranjem, zatvor ili bol tokom se*sulanog odnosa, važno je da što prije odete na pregled. Pored standardne medicinske terapije, stručnjaci preporučuju i razne prirodne lijekove za prevenciju i liječenje mioma.

Ishrana:

Istraživanja vršena na životinjama i ljudima dokazuju da način ishrane značajno utiče na pojavu i liječenje mioma materice. Dokazano je da kod osoba koje često konzumiraju crveno meso, masnu i visokokaloričnu hranu postoji veći rizik od pojave mioma. Preporučuje se da pri liječenju mioma crveno meso zamijenite bijelim ili uzimate proteine biljnog porijekla. Studija sprovedena 2011. godine na oko 22 000 žena u perimenopauzi, pokazala je da žene koje redovno konzumiraju voće i vitamin A iz namirnica životinjskog porijekla manje su podložne promjenama na materici.

Vitamini:

Vitamin A sadrže mliječni proitvodi, riba i meso, a evo koje još namirnice pozitivno utiču na prevenciju mioma materice:

-riblje ulje (losos, tuna)
-Hrana bogata flavoonidima (bobičasto voće)
-zeleno povrće (brokoli, spanać i prokelj)
-soja
-bob

Osobe koje ne mogu organizmu da obeznbede dovoljnu količinu vitamina, u dogovoru sa stručnjakom mogu da uzimaju suplemente.

Al*ohol i kafa – Studija iz 2004. godine dokazuje da se kod žena koje često konzumiraju al*ohol, naročito pivo, mogu pojaviti miomi materice. Naučnici nisu pronašli vezu između mioma i kofeina.

Ugledajući se na kinesku medicinu i alternativne terapije, stručnjaci izdvajaju nekoliko biljnih terapija za liječenje mioma:

Zeleni čaj – Zeleni čaj sadrži antioksidante flavanole koji regulišu oksidativni stres i smanjuju rizik od negativnih promjena na ćelijama. Istraživanje iz 2013. godine dokazalo je da su se miomi smanjili nakon 4 mjeseca kod pacijentkinja koje su svakodnevno konzumirale zeleni čaj.

Resveratrol – Resveratrol je stilbenoid, tip prirodnog fenola, i fitoaleksin koji proizvodi više biljaka kad su napadnute patogenima kao što su bakterije ili gljive. Ovo jedinjenje sprječava rast i razvoj ćelija koje utiču na pojavu mioma materice. Resveratrol se može naći u kupinama, malinama, grožđu i dudu.

Kurkumin – Kurkumin je jedan od aktivnih sastojaka biljke kurkum, odnosno istomineg indijskog začina. Pojedina ispitiivanja dokazuju da kurkumin može da uništi ćelije mioma i zaustavi njoihovu reprodukciju.

Određene promjene u načinu života, poput promjena režima ishrane, fizička aktivnost i regulisanje stresa, svakako će pomoći da smanjite rizik od mioma matrice, prenosi Novi. (haber.ba)