RAKETNO GORIVO ZA RAST SVIH BILJAKA – OVO JE NAJBOLJE ORGANSKO TEČNO ĐUBRIVO: Napravite ga sami, EVO ŠTA VAM TREBA

Zanimljivosti

RAKETNO GORIVO ZA RAST SVIH BILJAKA – OVO JE NAJBOLJE ORGANSKO TEČNO ĐUBRIVO: Napravite ga sami, EVO ŠTA VAM TREBA

Gavez je biljka koju mnogi gaje u bašti da bi održavali plodnost tla, ali i da bi privukli korisne biljke u svoju baštu.

Odličan je i za hranjenje pilića, ali i kao sastojak tečnog gnojiva za biljke. Gavez sadrži mnogo elemenata u tragovima neophodnih za rast i razvoj biljaka.

Listovi gaveza

Jednostavno “pobacajte” sveže listove gaveza u brazdu gde ćete posejati krompir, luk, kukuruz ili pasulj. Kako se bude raspadalo, lišće će hraniti sadnice još u fazi semena.

Gavez raste izuzetno brzo, zbog čega je lako od njega napraviti đubrivo ili hraniti biljke.

Cvetovi gaveza su izuzetno bogata hrana za pčele, pa će one rado doći u vašu baštu i oprašiti cvetove biljaka.

Gavez se često koristi i u biljnoj medicini, jer se od njega prave razne tinkture za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima.

Gavez se najbolje razmnožava iz sadnice, ali budite mirni – dovoljna vam je jedna sadnica koja će se postepeno razmnožavati i tako omogućavati vašem vrtu da ima dovoljno đubriva.

Kako napraviti tečno đubrivo:

Uzmite rukvice i oštar nož. Zatim isecite i stabljiku i lišće i cvijet. Ostavite par stabljika da budu pčelama hrana, a ostalo uberite.

Uzmite veliku kantu, na primer do 20ak litara, sa odgovarajućim poklopcem. U nju nagurajte što više, cvetova i stabljike gaveza. Iseckajte sve to kako bi više moglo da stane. Sipajte punu kantu vode, tako da biljke sasvim ogreznu. Poklopite i ostavite (dalje od kuće) da se natapa i raspada od 4 do 6 nedelja.

Ovo je veoma smrdljiva mešavina i zbog toga se savetuje da kantu držite dalje od kuće. Nakon četiri nedelje možete da koristite ovu tečnost, ali u razblaženom obliku.

Jedna šolja ove tečnosti se razblažava u skoro 10 litara vode. Sa ovom tečnošću zalivajte paradajz, paprike, krompir, blitvu i sve biljke koje želite. Cveće takođe voli ovo đubrivo.

Videćete kako vaše povrće i cveće buja i raste, ali i rađa sočne plodove.

Ovo tečno đubrivo čuvajte i razblažujte po potrebi pa zalivajte svoju baštu. Savet je da vodite računa i da dobro razblažite ovo koncentrovano đubrivo, u suprotnom možete “spaliti” vaše biljke. (novi.ba)