DOKTORICA UPOZORILA – 1 STVAR NARUŠAVA IMUNITET I ČINI NAS PODLOŽNIM BOLESTIMA: Imunolog ukazala na skrivenog neprijatelja!

Zdravlje

DOKTORICA UPOZORILA – 1 STVAR NARUŠAVA IMUNITET I ČINI NAS PODLOŽNIM BOLESTIMA: Imunolog ukazala na skrivenog neprijatelja!

Više od godinu dana je prošlo od početka pandemije.

Načelnica Odjeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju VMA, Elizabeta Ristanović, kaže da u pandemiji ima razloga za oprez, ali ne i za strah, jer uplašen čovek je bolestan čovjek, strah narušava imunitet. Ukazuje na značaj regionalne saradnje u pandemijskim uslovima, jer to doprinosi lakšem prokužavanju ljudi slične genetike.

Prof. dr Elizabeta Ristanović, načelnica Odeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju Vojnomedicinske akademije i redovni profesor Univerziteta odbrane, rekla je da vreme pandemije u kome živimo dokazuje ono što stručnjaci znaju, a to je da su virusi i njihovi produkti oko nas, da oni žive u nama, u prirodi, da nam neki pomažu, a da neki vrebaju da izazovu bolest.

“Ima razloga za oprez, uplašen čovjek je bolestan čovjek i to ima neuro-endokrinološko objašnjenje”, navodi profesorka i objašnjava da strah narušava imunitet, što znači da se ne treba plašiti, ali treba biti oprezan.

Važno je, dodala je, kada se emituju ključne poruke da to ne bude izazivanje panike i straha, već da se ljudima objasni kakvi će biti benefiti ukoliko se ponašaju na određen način. (haber.ba)