RODITELJI UBIJENOG 22-GODIŠNJEG HRVATA U NJEMAČKOJ U ŠOKU SLUŠALI PRESUDU: Krivac za smrt njihova sina dobio samo tri i pol godine zatvora!

Svijet

RODITELJI UBIJENOG 22-GODIŠNJEG HRVATA U NJEMAČKOJ U ŠOKU SLUŠALI PRESUDU: Krivac za smrt njihova sina dobio samo tri i pol godine zatvora!

Zemaljski sud u bavarskom Ingolstadtu u utorak je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri i pol godine njemačkom državljaninu turskog podrijetla Mustafi Alperu Yagmuru (24) jer je sudjelujući u ilegalnim utrkama izazvao smrt 22-godišnjeg Hrvata Kristijana Lučića-Jozaka. Uz to, oduzeta mu je i vozačka dozvola na godinu i pol dana.

Alper Yagmur nije proglašen krivim za nenamjerno ubojstvo kako je to tražilo Tužiteljstvo, već za sudjelovanje u ilegalnim utrkama motornih vozila koje je rezultiralo smrću i ugrozom cestovnog prometa. Kazneno vijeće presudilo je prema stavku Zakona o prekoračenju brzine uvedenom 2017. godine.

Roditelji mladog poginulog Hrvata su bili na izricanju presude i u šoku su slušali izricanje kazne. Uz njih je bila i obiteljska prijateljica.

Kristina Jukić, sestra poginulog Kristijana Lučić-Jozaka, za Fenix-magazin.de je rekla kako je obitelj u šoku presudom. Zbog obveza u Hrvatskoj nije dolazila u Njemačku na izricanje presude, ali je kratko razgovarala s roditeljima.

– Čula sam se kratko s roditeljima, i s obiteljskom prijateljicom koja je bila uz njih. Svi su u šoku. Nitko nije očekivao takvu presudu. Razočarani smo. Godinu i pol suđenja, pa odgađanja, pa ponovno suđenje i na kraju ovakva presuda. Kroz cijelo ovo suđenje su tvrdili jedno, išli su iz krajnosti u krajnost, provjerili baš sve što su mogli provjeriti kod Alpera Yagmura, pronašli su mu i neke poruke, ustanovljeno je i da je nadograđivao svoj BMW jer on radi u BMW-u, kako bi bio što sigurniji ako dođe do nesreće, i onda donesu ovakvu presudu. Pa u Njemačkoj čovjek ukrade neke novce i dobije 10 godina zatvora, a ubije čovjeka i dobije tri i pol godine – razočarana je Kristina ističući kako nitko nije očekivao da će dobiti 10 ili 15 godina zatvora, ali nitko nije očekivao niti da će dobiti tako malu kaznu.

– Drugi odvjetnik od Alpera Yagmura koji je cijelo vrijeme bio na suđenju i provocirao, na izricanju presude se nije pojavio. Sad čekamo što će pokrenuti Državno odvjetništvo, vjerojatno neće ostati samo ovome. Vidjet ćemo što će biti dalje – kaže Kristina.

Podsjetimo, kako je Fenix-magazin.de već pisao Alper Yagmur je prilikom zabranjene ilegalne utrke motornih vozila na autocesti svojim BMW-om usmrtio Kristijana Lučića-Jozaka u listopadu 2019. godine nedaleko od Manchinga kod Ingolstadta. Alper Yagmur je na dionici autoceste A9 kod Manchinga gdje je ograničenje 100 km/h svojim BMW/M4 od 560 KS vozio više od 230 km/h i pritom udario u Audi A4 hrvatskih registarskih oznaka SK 220-HU kojeg je vozio Kristijan Lučić-Jozak. Od siline udara automobil mladog Hrvata, koji se propisno kretao svojom stranom, je odbačen tri prometna traka, udario u zaštitnu ogradu i prevrnuo se udarivši pritom u kamp prikolicu. Mladi Hrvat je preminuo na mjestu nesreće.

Na izricanju presude u utorak je optuženik sakrio lice i u suzama čekao presudu predsjedavajućeg suca Konrada Kliegla. Dan prije proglašenja presude se ispričao obitelji žrtve.

Javna tužiteljica Johanna Harrer zatražila je prošli tjedan presudu za ubojstvo i osam godina zatvora. Obrana je tražila oslobađajuću presudu. Kao razlog su naveli da je 22-godišnji Hrvat malo prije sudara nepropisno promijenio trak na cesti, ali to nije utvrđeno kao razlog sudara.

Sudac Kliegel je rekao kako se sudar mogao izbjeći čak i pri brzini od 197 km / h, ali ne i brzinom koja prelazi dopuštenu brzinu za 2,3 puta, a kojom je vozio optuženik.

– Optuženik (24) se ponašao krajnje nepažljivo i nepromišljenosti. Jednostavno ga nisu zanimala ograničenja brzine. Sve se u njegovom životu vrti oko automobila i brzina. Vijeće nije sumnjalo da je optuženog pogodila nesreća. Međutim, on nije preuzeo odgovornost za nesreću. Automobil nije igračka – rekao je Kliegl.

Presuda još nije pravomoćna. (Fenix-magazin/MD)