SAVJET PROFESIONALNOG SRPSKOG TRAVARA: Evo šta vam treba da vaše CVIJEĆE RASTE KAO LUDO!

Zanimljivosti

SAVJET PROFESIONALNOG SRPSKOG TRAVARA: Evo šta vam treba da vaše CVIJEĆE RASTE KAO LUDO!

Potrebna su vam dva sastojka, jeftina i lako dostupna, dobićete ogromnu količinu!

Ako se pitate kako da biljke brže rastu, ili zašto cvijeće vene, možda vam ovaj trik profesionalnog travara pomogne!

Sada je sezona mlade koprive, koja pored brojnih blagotvornih dejstava na zdravlje može da se iskoristi i za pravljenje jednostavnog, a moćnog koncentrata za dohranu biljaka!

Kopriva sadrži fosfor, azot, mangan, kalcijum, azot, sjajna je za cvijeće i biljke i štiti ih od bolesti. Pravi se jednostavno, objasnio je travar Momčilo Antonijević gostujući na RTS-u.

Uzmite veći sud, koji ne bi trebalo da bude od metala, već od plastike, drveta ili zemlje. Unutra stavite svježu koprivu sa stabljikama, oko 100 grama.

Na tu količinu isecjkane koprive, sipa se oko dva litra vode, idealno kišnice. Ako nemate kišnicu, onda neka voda odstoji da iz nje izađe hlor. Neka mješavina ostane deset dana nepoklopljena, pošto će početi da pjeni, pa bi trebalo da može da “diše”. Kada prestane da pjeni, vaša prihrana odnosno organsko đubrivo je gotovo.

“Ja to držim na terasi, treba da stoji na sunčevoj svjetlosti i imaće jedan neprijatan miris koji podsjeća na ustajalu vodu u vazi za cvijeće, ali je fantastična stvar koju bi svako trebalo, posebno u proljeće, da napravi i časti svoje biljke! Poslije deset dana, procijedite i onda koristite za zalivanje biljaka, ili ih prskajte. Rastvorite preparat, na jedan litar tog koncentrovanog đubriva, ide deset litara vode i time onda zalivate biljku. Ako prskate biljku, neka koncentracija bude veća, na jedan litar koncentrata od koprive ide 25 litara vode”, rekao je on.

Kopriva je izuzetno korisna, naročito ako gajite organske proizvode, jača biljke, pomaže im da se odbrane od stresa, sive buđi, korisna je i kao zaštita od štetočina. (novi.ba)