OVA 3 CVIJETA POSADITE U APRILU, NE TREBA IM POSEBNA NJEGA- USPIJEVA SVIM ŽENAMA: Dvorište će biti raskošno – ŠARENIT ĆE SE DO JESENI

Zanimljivosti

OVA 3 CVIJETA POSADITE U APRILU, NE TREBA IM POSEBNA NJEGA- USPIJEVA SVIM ŽENAMA: Dvorište će biti raskošno – ŠARENIT ĆE SE DO JESENI

Uskoro nam konačno stiže lijepo i toplo vrijeme – vrijeme da se poslije hladne zimske pauze vratimo baštovanstvu!

Da bi vam bašta bila cvijetna i šarena sve do jeseni, preporučujemo da zasadite ove tri biljke. Cvjetaju raskošno i dugo, ne zahtjevaju pretjeranu njegu, a april je pravo vrijeme za njihovu sadnju!

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Lijepi čovjek (cinija)

Lijepi čovjek podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vjetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zalijeva, i već za 6 do 8 sedmica mlade biljke će početi da cvjetaju.

Kadifica

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mejsto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalijevati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu. (novi.ba)