OVA 3 CVIJETA POSADITE U APRILU, NE TREBA IM POSEBNA NJEGA- USPIJEVA SVIM ŽENAMA: Dvorište će biti raskošno – ŠARENIT ĆE SE DO JESENI

OVA 3 CVIJETA POSADITE U APRILU, NE TREBA IM POSEBNA NJEGA- USPIJEVA SVIM ŽENAMA: Dvorište će biti raskošno – ŠARENIT ĆE SE DO JESENI

Uskoro nam konačno stiže lijepo i toplo vrijeme – vrijeme da se poslije hladne zimske pauze vratimo baštovanstvu!

Da bi vam bašta bila cvijetna i šarena sve do jeseni, preporučujemo da zasadite ove tri biljke. Cvjetaju raskošno i dugo, ne zahtjevaju pretjeranu njegu, a april je pravo vrijeme za njihovu sadnju!

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Lijepi čovjek (cinija)

Lijepi čovjek podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vjetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zalijeva, i već za 6 do 8 sedmica mlade biljke će početi da cvjetaju.

Kadifica

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mejsto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalijevati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu. (novi.ba)

scroll to top