OVAJ SIMPTOM RAKA PLUĆA SE JAVLJA NA LICU, MNOGI MISLE DA JE BEZAZLENO: Pogledajte u oči, IZGLEDAJU LI OVAKO? ODMAH LJEKARU!

Zdravlje

OVAJ SIMPTOM RAKA PLUĆA SE JAVLJA NA LICU, MNOGI MISLE DA JE BEZAZLENO: Pogledajte u oči, IZGLEDAJU LI OVAKO? ODMAH LJEKARU!

Simptomi raka pluća uključuju otežano disanje, glavobolju i stalni bol u grudima. Ali takođe postoji jedan suptilan znak na licu koji može da ukaže na ovu opaku bolest.

Rak pluća je jedna od najozbiljnijih vrsta raka koja se dijagnostikuje, jer je obično teško uočiti simptome dok se tumor ne proširi na druge dijelove tijela.

Jedan od manje poznatih simptoma raka pluća može biti promjena na vašem kapku.

– Neki pacijenti koji boluju od raka pluća mogu primjetiti promjenu na kapcima – gornji kapak koji je obično spušten – kazao je profesor Džordž Santis, savjetnika za respiratornu medicinu u bolnici “London Bridge” u Velkoj Britaniji.

Uzrok može biti tumor pluća koji utiče na neurološke simptome – pritiska živce u tijelu.

– Uobičajeni simptomi raka pluća uključuju kašalj koji traje duže od tri nedjelje, iskašljavanje krvi, otežano disanje koje se pogoršava, bol u grudima, gubitak težine. – Ponekad se kod pacijenata javljaju simptomi koji mogu da ukažu da je bolest metastazirala -glavobolja, bolovi u kostima – dodao je Santis.

U nekim slučajevima tumor pluća može da izazove neurološke promjene.

– To može dovesti do opuštanja kapka ili smanjenog znojenja lica – iznenađujući simptomi koji mogu biti povezani sa rakom pluća – ističe.

Ali samo zato što vam je opušten očni kapak, stanje poznato kao ptoza, ne mora nužno značiti da imate rak pluća.

Ptoza može nastati zbog mnogobrojnih faktora ili jednostavno nakon višegodišnjeg nošenja kontaktnih sočiva. Ako se ne liječi, može negativno da utiče na vid, a može dovesti i do bola koji se javlja u predjelu obrva.

Dostupni su brojni tretmani za lečenje ptoze, uključujući hirurške.

Simptomi raka pluća uključuju kašalj koji ne nestaje nakon dvije-tri nedjelje ili dugotrajni kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje i bol tokom disanja. (novi.ba)