(VIDEO) Đubrivo od kore banane – za zdravlje vaših biljaka

Zdravlje

(VIDEO) Đubrivo od kore banane – za zdravlje vaših biljaka

Banane su dobro poznate po visokom sadržaju kalijuma, koji vam pomaže da ostanete zdravi i da dobijete hranljive materije koje su vam potrebne.

Ipak, ni kora ove ukusne voćke nije za bacanje kako mnogi od nas misle. Korišćenje kore od banane kao organske prihrane može biti od velikog značaja za rast i razviće naših biljaka.

Kora ove voćke u sebi sadrži mnogo sastojaka koji čine da biljka bude zdrava. U kori banane se nalazi fosfor koji utiče na cvjetove biljke, dok kalijum biljkama pomaže u razvoju i rastu a kalcijum ih čini jačim. Kora se može iskoristiti kao prihrana na više načina.

Drugi način podrazumijeva da komadiće kore stavite u flašu sa vodom i zatvorite. Na jednu veću ili dvije manje banane ide jedan litar vode. Ovako pripremljenu prihranu ostaviti tri dana na sobnoj temperaturi i s vremena na vrijeme promućkati flašu. Poslije tri dana prihranu procijedite.

Voda je dobila kafeno-crnu boju i puna je minerala neophodnih za rast biljaka. Sa ovom prihranom biljke se mogu zalivati jednom nedeljno. Ostatak proceđenih kora možete razbacati po bašti pa će se za nekoliko dana razgraditi same. Ova prihrana je laka za pravljenje, dostupna svima, a sa druge strane veoma korisna za razvoj vaših biljaka.

Pogledajte video: (zdravljeipriroda.com)