GRAĐANI SRBIJE ĆE OD DRŽAVE DOBITI SKORO PO 1.000 EVRA: Prvih 30 stiže u maju, pa još 90, mnogi će na jesen dobiti čak 750 OVO SU USLOVI!

Svijet

GRAĐANI SRBIJE ĆE OD DRŽAVE DOBITI SKORO PO 1.000 EVRA: Prvih 30 stiže u maju, pa još 90, mnogi će na jesen dobiti čak 750 OVO SU USLOVI!

Država bi do kraja godine građanima mogla da isplati i do 1.000 evra, tačnije 955.

Ukoliko se saberu direktna novčana pomoć, novac od besplatnih akcija koje nismo prodali, kao i bespovratna podrška za zamenu stolarije, računica govori da bi u narednih pola godine, državljani Srbije od države mogli da se “ovajde” i za 112.000 dinara.

Najnovija informacije jeste da će država u junu početi da radi na projektu dodele novca za stolariju. Pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava. Do leta bi trebalo da se krene sa prvim javnim pozivima, što znači da bi na jesen bilo već konkretnih rezultata. Prema planu, do kraja godine, novu stolariju imalo bi oko 10 odsto domaćinstava.

Računica govori da bi vlasnici prosečne nekretnine, od države mogli da dobiju i do 750 evra. Prakično, za stan od 60 kvadrata za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra. Četvrtina novca, odnosno 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) od samog domaćinstva.

Javni pozivi biće organizovani preko opština, a procenu troškova zamene stolarije radiće zajedno državne i komisije lokalnih samouprava. Država će napraviti i posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i oni moglo da zamene stolariju.

U okviru trećeg paketa mera, koji je usvojen na Vladi, država je predvidela direktnu novčanu pomoć za građane. Prijava počinje 28. aprila i traje do 15. maja, a svi punoletni građani, njih 6,1 milion, imaju pravo na najmanje po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati.

Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra, a svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u junu mogu očekivati i dodatnih 60 evra. To znači da svima koji su na birou sleduje ukupno 120 evra pomoći od države.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi za ovu pomoć. Penzioneri ne treba da se prijavljuju, kao ni korisnici socijalne pomoći, jer će oni automatski dobiti novac. Procedura za prijavu ostalih biće ista kao i prošle godine kada je država građanima davala po 100 evra. Prijava je tada funkcionisala na dva načina: elektronski, preko sajta Uprave za trezor i telefonski. Više detalja biće objavljeno uoči 28. aprila.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 10.000 dinara (85 evra). Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 620 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.020 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.700 dinara. Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete – pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti. Važno je znati da u slučaju da prodate deonice gubite pravo i na dividendu i na akcije. (Kurir.rs/Blic)