Prvi simptomi raka pluća, ako ih primijetite odmah idite doktoru: Kašalj nije među njima!

Zdravlje

Prvi simptomi raka pluća, ako ih primijetite odmah idite doktoru: Kašalj nije među njima!

Osnovni preduvjet za izlječenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadiju. Isto vrijedi i za rak pluća, a ako primijetite neke od ovih simptoma, ili u najgorem slučaju više njih, nemate šta odgađati odmah se obratite doktoru.

Depresija i česte promjene raspoloženja:

Naučnici su ustanovili da se upravo rak pluća često povezuje s promjenama raspoloženja, pa su tako depresija, anksioznost,manjak energije pa i napad panike, letargija česti kod ove vrste raka. Uzrok povezanosti još nije poznat.

Često obolijevanje:

Ako ste često bolesni, imate gripu ili bronhitis, prehlade, razlog može biti izrazito oslabljen imunitet. Simptomi raka pluća su slični prehladi, gripu i infekciji,ali postoji razlika u učestalosti simptoma i u njihovom trajanju. Ako simptome imate duže vrijeme, obratite se doktoru.

Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine – Ako konstantno mršavite i hrana vam nije ukusna nužno je da otkrijete pravi uzrok tih promjena.

Nenormalan rast dojki kod muškaraca – Povećanje dojki može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, to može biti povećanja samo jedne dojke ili povećanje se može javiti u području oko bradavice.

Umor – Umor je takođe jedan od prvih simptoma raka pluća. Umor koji je uzrokovan kancerom ne prolazi bez obzira na sve što preduzmete. Ako ne ste odjednom umorni stalno, a da zato nemate razlog obratite se ljekaru.

Bolni i zadebljani prsti – Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, jedan od njih je rak pluća.

Kratkoća daha – Kratkoća daha povezana s raznim drugim bolestima,ali i sa rakom pluća. U slučaju da otežano dišete, naročito kada želite duboko udahnuti, odmah idite doktoru.

Slabost u mišićima – Neprestan osjećaj slabosti može biti jedan od prvih znakova raka pluća, posebno slabost koja se javlja u mišićima. Ako se umarate i na najmanje napore svakako se obratite liječniku.

Bol u prsima, ramenima, leđima i abdominalna bol – Čak kod 1 od 4 osobe bol u prsima se javlja kao prvi simptom raka pluća, osim toga javlja se bol u mišićima i napetost, te bol na području ramena, leđa ili abdomena. (haber.ba)