Svi znamo šta je med, ali za ovaj niste čuli: Ubija sve bakterije, liječi rak, dijabetes, holesterol i još…

Zdravlje

Svi znamo šta je med, ali za ovaj niste čuli: Ubija sve bakterije, liječi rak, dijabetes, holesterol i još…

Manuka med proizvode pčele koje tragaju za nektarom Leptospermum Scoparium, ili novozelandskog manuka žbuna, kao i drvećem čaja, kojih ima samo u Australiji i Novom Zelandu.

Ova izuzetna vrsta meda ne samo da efikasno ubija bakterije, već ni jedna bakterija ubijena njime nije bila u stanju da izgradi imunitet.

U svetu gde su mnogi antibiotici neuspešni protiv superbakterije koje su otporne na antibiotike, Manuka med može biti ključan u borbi protiv problema, spašavajući hiljade života širom sveta.

Manuka med se bori protiv superbakterija

Dr Di Karter sa Fakulteta za molekularnu i mikrobiološku bionaouku na Univerzitetu u Sidneju je istakao je da antibiotici ne samo da imaju kratak rok života, već bakterije koje oni napadnu brzo postanu otporne, što ih vremenom čini beskorisnim.

U izveštaju, objavljenom u Evropskom časopisu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, tvrdi se da je Manuka med ubio skoro svaku bakteriju i patogen na kom je je testiran.

Za razliku od svih antibiotika koji su dostupni na današnjem tržištu, ni jedna od testranih bakterija nije bila u stanju da preživi tretman sa medom.

Prema rečima Dr Kartera, postoje određena jedinjenja, kao metilglioksal, u Manuka medu koja izazivaju multisistemski neuspeh u bakterijama, ubijajući ih pre nego što se prilagode i izgrade imunitet

Šta Manuka med može da učini za vas

Biološka svojstva Manuka meda su u rasponu od antioksidantnih, antiinflamatornih, antibakterijskih, antivirusnih, antibiotičkih i koja pomažu u zarastanju rana, do imunostimulišućih.

Međutim, ono što izdvaja Manuka med od ostalih je to da njegove antibakterijske moći osporavaju čak i najžilavije superbakterije, kao što je Staphylococcus aureus otporna na meticilin (MRSA) koja je opasna po život.

Manuka med se prodaje za lečenje raka i prevenciju, visok holesterol, hronične upale, dijabetes, lečenje gastrointestinalnih problema, i infekcija oka, uha i sinusa. Međutim, mogao bi biti najkorsniji u lečenju rana na koži i čireva na nogama.

Prema jednoj studiji, objavljenoj u naučnom časopisu Peer J, hronične rane postaju glavni globalni zdravstveni problem, zbog problema otpornosti na antibiotike. One su skupe i teške za lečenje, a bakterijski biofilmovi značajno doprinose odlaganju zarastanja.

Postoji hitna potreba za novim, efikasnim agensima za površinsku negu rane, a med je pokazao neke velike potencijale u tom pogledu.

Za svoju studiju, istraživači su pregledali Manuka med posebno kao alternativni tretman za rane, zbog njegovog širokog spektra antibakterijskog dejstva i nemogućnosti bakterija da razviju otpor prema njemu. Njihova studija je pokazala da med može sprečiti bakterijske biofilmove i eliminisati uspostavljene biofilmove.

Osim toga, oni su naveli da bi se Manuka med mogao uspešno koristiti za ubijanje svih MSSA i MRSA biofilmova u hroničnim ranama, podržavajući upotrebu ove vrste meda kao efikasnog lokalnog tretmana za hronične infekcije rana.

U poslednjih nekoliko godina, reč o biološkim prednostima Manuka meda se proširila na svaki ugao sveta, pretvarajući ga u jednu od najpopularnijih supernamirnica.

Njegova slava i prevelika potražnja, izazvali su nestašice, što je dovelo do pojavljivanja lažnih, i obično jeftinijih, proizvoda na tržištu. Dakle, ako ćete potrošiti svoj novac na med da bi iskoristili njegove prednosti, proverite da li kupujete pravu stvar. (zdravljeipriroda.com)