1 STVAR NIKAKO NE RADITE POSLIJE RUČKA!: Nutricionista Jasna objasnila kobnu grešku koju skoro svi pravimo!

Zdravlje

1 STVAR NIKAKO NE RADITE POSLIJE RUČKA!: Nutricionista Jasna objasnila kobnu grešku koju skoro svi pravimo!

Riječ stručnjaka – ovo nikako ne radite posle obilnog obroka!

Skoro da nema nikoga ko nije osjetio želju da prilegne poslije obilnog obroka, naročito tokom praznika.

Nutricionistkinja Jasna Vujičić je objasnila šta je najveća greška koju možete da napravite ako ste pojeli više nego što je trebalo. Jedini razlog što ponekad pretjerujemo leži u činjenici da je mozgu potrebno više vremena da shvati da smo siti.

“Ne postoji način da se vratite u prošlost i ispravite brljotinu, ali postoje stvari koje možete uraditi da biste se osjećali bolje i vratili u svoju normalnu rutinu. Tokom praznika, obilje razne hrane odvlači pažnju od potrebne količine. Prosječne dnevne potrebe za umjereno aktivne muškarce su 2.500 do 2.600 kalorija na dan, a za žene oko 1.900 do 2.000 kalorija. Naravno, ovo su uopštene vrijednosti koje ne uzimaju razne faktore u obzir, kao što su fizička kondicija, nivo aktivnosti i uzrast. Prave vrijednosti dobijamo tek kada sve faktore uzmemo u obzir”, rekla je ona.

Praznici su dani kada pretjeramo s hranom, ali ako su u pitanju samo povremeni pretjerani obroci, ne treba previše brinuti. Bitno je da u načelu imate redovan program kojeg se pridržavate.

“U kakvoj god da ste situaciji, nemojte ležati nakon obilnog obroka, jer se tako povećava rizik od gorušice”, navodi nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Stomak jeste elastičan, i raširiće se da bi primio veću količinu hrane, ali kada se to dogodi, imaćemo neprijatne simptome kao što su gorušica, bol u stomaku, mučnina, probavne smetnje, nadimanje…

“Gorušica nastaje kada pretrpani želudac vrši pritisak na mišić koji razdvaja želudac i jednjak. Prvo što treba učiniti nakon obilnog obroka je šetnja. Hodanjem se stomak brže prazni, i manja je vjerovatnoća da ćete imati gorušicu. Ne znači da time aludiramo da bi trebalo odmah potrošiti sve kalorije unijete tokom obroka, već da pospješite i ubrzate varenje. Šetajte barem pet do deset minuta jer i najobičnija fizička aktivnost pomaže proces varenja i izbjegavanje skladištenja masti”, rekla je ona.

U ovakvim prilikama treba piti vodu, jer obilan obrok često znači i mnogo soli. Prevelika količina natrijuma dovešće do zadržavanja vode i osjećaja nadutosti. Obična voda pomaže da se dio natrijuma izbaci, a dovoljno je popiti jednu čašu i ne pretjerivati.

Izležavanje je “zabranjeno” poslije većeg obroka jer povećava mogućnost gorušice, dok će kretanje poboljšati varenje.

“Isplanirajte odmah šta ćete jesti kasnije, obrok vam je vjerovatno posljednja stvar na umu kada ste se prejeli, ali planiranje vam može pomoći da se brže vratite u normalu. Za sljedeći obrok planirajte nemasne proteine, voće, povrće i namirnice sa integralnim žitaricama”, rekla je ona. (novi.ba)