“Ana, ako me gledaš, nadam se da si ZADOVOLJNA”: Potresne reči samohranog oca RASPLAKALE sve

Svijet

“Ana, ako me gledaš, nadam se da si ZADOVOLJNA”: Potresne reči samohranog oca RASPLAKALE sve 

Dodaje kako mu supruga najviše nedostaje uveče, kad je kuća tiha

Samohrani otac iz Tačama u Berkširu, u potpunosti se posvetio odgajanju svoje četvorogodišnje ćerke i radu u humanitarnoj organizaciji koja pomaže ženama obolelim od raka i njihovim porodicama, a sve to u znak sećanja na svoju preminulu suprugu Anu.

– Jedna od najvećih želja moje supruge Ane bila je da čuje našu ćerku Albu kako joj kaže: “Volim te, mama”. Nije to doživela, umrla je pre nego što se to dogodilo. Jedna od poslednjih stvari koje je htela da kažem našoj ćerci jeste da u životu može da uradi sve što poželi – kaže Ed Smit (39) menadžer u dobrotvornoj organizaciji, samohrani otac devojčice Albe.

On i njegova pokojna supruga Ana počeli su da se zabavljaju 2010. godine, nakon što su se upoznali na poslu.

– Bila je prelepa, imala je najneverovatniji osmeh. Počeli smo da živimo zajedno u junu 2012. i bio sam presrećan kad se u decembru 2016. godine rodila Alba. Ali, kad je našoj ćerci bilo šest meseci, Ana je počela da ima bolove u želucu. Nekoliko meseci pre toga imala je nizak nivo gvožđa, što su lekari pripisali trudnoći, ali testovi su otkrili pravi uzrok: imala je rak creva, koji se proširio na jetru i pluća – priča Ed.

Dodaje kako je ljubio Albu u naručju dok je onkolog govorio Ani da je rak neizlečiv. Bio je previše šokiran da bi plakao, a Ana je odmah zauzela borbeni stav i počela da se raspituje o lečenju. Lekari su objasnili kako bi joj hemoterapija mogla produžiti, ali i ne spasiti život.

I Anina mama umrla je od raka do*ke, kad je Ana imala samo 14 godina. Ana je bila svesna da je kraj blizu, pa je počela da sastavlja stvari koje želi da uradi sa suprugom i ćerkom, kako bi stvorili zajedničke uspomene. Tako su između hemoterapija posetili londonski zoološki vrt, proveli odmor u regiji Forest of Din i kupili 18 privezaka za lančić i narukvice – po jedan za svaki Božić do Albinog 18. rođendana.

Uživali su u zajedničkom vremenu, sve dok lekari Ani krajem 2017. nisu rekli da se rak proširio na kosti, a u aprilu iduće godine dali su joj još samo nekoliko nedelja života.

– Planirali smo da se venčamo u septembru, ali smo datum ipak pomerili, na 26. maj. Venčali smo se u opštini u Njubriju – priča Ed i dodaje kako je Ana bila najlepša žena koju je ikad video. Nakon trodnevnog medenog meseca, koji su proveli na Jurskoj obali u kamperu, Ana je otišla na palijativno zbrinjavanje.

– Išao sam u posetu s Albom nekoliko puta te nedelje. S 18 meseci bila je premala da bi shvatila šta se događa i srećno se igrala na Aninom krevetu. Pri poslednjoj poseti, Alba se jako uznemirila, jer je Ana gubila svest. Znao sam da će to biti poslednji put da vidi svoju mamu – priča Ed.

Ana je umrla nedelju dana nakon što su je 7. juna 2018. primili na negu. S njom je bio njen suprug i otac Don. Imala je samo 38 godina.

– Najteži trenutak bio mi je da hodam iza Aninog leša na njenoj sahrani 26. juna 2018. godine, jer su svi iza mene išli u parovima – priča Ed.

Malena Alba nije bila na sahrani, a nedelju nakon toga toliko je bila okružena članovima porodice da nije tražila mamu.

– Tako nisam odmah morao da joj objašnjavam šta se dogodilo. U početku sam bio na autopilotu. Ujutro bih ustao iz kreveta zbog Albe i brinuo o njoj, ali bih se izgubio od tuge. Ali, dugovao sam Albi to da se uhvatim ukoštac sa samohranim roditeljstvom i da joj pružim svu radost u životu koja joj je uskraćena zbog Anine smrti – kaže predani otac.

Dodaje kako je Ana jednom izrazila želju da Albi nabavi piliće, pa je kupio četiri komada, koji sada žive u njihovom vrtu.

– Igramo se i s kućicom za lutke, a ja sam postao i model za lakiranje noktiju – priča otac.

Dodaje kako je u udruženju “Dejzis Drim” dobio savet o tome kako da objasni Albi gde je Ana. Polako je dodavao delove u priču da je mama imala problem u stomaku, da je to bio rak i da je zbog toga umrla.

– Alba veruje da je Ana na mesecu i govori mi da kad odraste želi da bude astronaut kako bi mogla da vrati majku. Iako se Alba možda i ne seća svega, želim da odraste osećajući povezanost sa svojom mamom – kaže Ed.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Victorious (@doitforanna)

Dodaje kako mu supruga najviše nedostaje uveče, kad je kuća tiha.

– Imam veliku podršku, ali niko ne može da je zameni – dodaje. Objašnjava da ga ne zanimaju upoznavanje, ni nova veza, srećan je kao samohrani otac.

Za vreme izolacije, on i Alba uživali su u časovima baleta preko aplikacije Zum i gledali njene omiljene filmove.

– Kad smo zajedno na sofi, nadam se da nas Ana gleda – kaže i dodaje kako želi da odgaja Albu da bude hrabra i ljubazna poput njene mame i da zna da će on uvek biti tu za nju.

– Nadam se da Ana misli da dobro odgajam našu ćerku – zaključuje. (objektiv.rs)