JAGODE ĆE RASTI KAO LUDE, A KORIJEN ĆE BITI OBNOVLJEN!: Baštovani koji poštuju OVO, svaki dan beru pune kante ovog voća!

Zdravlje

JAGODE ĆE RASTI KAO LUDE, A KORIJEN ĆE BITI OBNOVLJEN!: Baštovani koji poštuju OVO, svaki dan beru pune kante ovog voća!

Bilo da gajite samo gredicu jagoda ili cijelu njivu, ovo morate da znate i primjenite

Ako želite da gajite jagode, evo na šta morate da obratite pažnju:

1. Malč je PRVO zlatno pravilo!

Jagode vole propusnu zemlju, ali i da im korijen ne ostane suh. Pošto rastu tik iznad površine zemlje, sklone su truljenju. Stoga, oko ovih ljepotica stavite slamu. Ona će zaštiti jagode od insekata i truljenja, ali će i sačuvati vlagu zemljišta. Jagode će rasti i zriti, a vi ćete brati čiste i neoštećene plodove, piše Stil.kurir.rs

2. NIKAD ne zalivajte krunu jagode (to je onih par listova na vrhu)

Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da navodnjavate jagode “kap po kap” sistemom. Ako niste u mogućnosti, crijevo stavite direktno na zemlju, omogućavajući da se “natopi” korijen, ali ne i listovi jagoda. U suprotnom rizikujete da vaše ljepotice dobiju fleke po listovima, te da se osuše.

3. NJEGA, NJEGA I NJEGA

Ako hoćete dobar prinos, morate i da se pomučite. Ništa neće samo do sebe da se desi. Jagode redovno okopavajte, provjeravajte malč, sjecite stare i osušene listove, podbirajte plodove, zalivajte korijen…  Samo tako ćete dobiti najbolji prinos jagoda.

4. Đubrenje

Jagode vole azot. Zalivajte ih sa đubrivom obogaćenim azotom, ali samo u kasnu jesen i rano proljeće.  Inače ćete odbiti “podivljale jagode” koje čini jag grm bez bobica.
Stajsko đubrivo je odlično za jagode. Jednostavno ga “pobacajte” po jagodama, još pre cvjetanja i gledajte kako će da “propevaju”.

5. Odsjecite im “brkove”

Kada jagoda pusti “brkove” ili tanke stabljike koje se puštaju po površini zemlje, to znači da se ona “širi” i tako gubi energiju potrebnu za cvjetanje. Jednostavno joj oštrim nožem odsjecite ove “brkove”. Ostavite samo par onih od kojih želite nove sadnice, jer će se na kraju tih brkova pojaviti nova sadnica jagode. Ovako ih možete lako presaditi u nove leje.

6. Podsecanje

Kad se sezona cvetanja i rađanja završi, kad oberete jagode, lepo staro lišće podsecite i ne žalite. To će ojačati koren i pripremiti ga da preživi zimu. Sve što treba da uradite je da što više listova, bližih zemlji odsečete, a ostavite samo krunu jagode. Rasporedite stajsko đubrivo između jagoda i sa njima ste završili do sledećeg proleća.

7. Jagode su velike selice

Ako ih ostavite na istom mestu duže, one će proizvoditi sve manje bobica i biće beskorisne. Stoga jagode treba “preseljavati” po bašti svake 4 godine. Ovo možete da uradite jednostavno: kada jagoda pusti tračice ili brkove, na kraju se razvije nova biljka, vi je prebacite u novu leju. Ovo je proces koji se jednostavno mora ispoštovati ako želite da imate velike prinose jagoda. (novi.ba)