OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA ZA EVROPU: Evo kakvo nas ljeto čeka, NAŠA ZEMLJA OZNAČENA CRVENOM I NARANDŽASTOM BOJOM

Svijet

OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA ZA EVROPU: Evo kakvo nas ljeto čeka, NAŠA ZEMLJA OZNAČENA CRVENOM I NARANDŽASTOM BOJOM

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH putem Facebooka je objavio prognozu meteorološkog servisa AccuWeather za ljeto 2021. godine.

“I, za one željnih sušnijeg vremena, ne djeluje nimalo loše poslije svih proljetnih kiša koje su i dalje dobro došle zbog poljoprivrede. A mogli bismo je se i zaželjeti ovog ljeta, jer sudeći po tekstu glavnina poremećaja daleko je od juga Europe”, napisao je Sladić.

Kako tvrdi AccuWeather, dijelovi Evrope su iskusili ljetne vrućine već krajem marta, ali je u parilu uslijedio oštar nalet zime.

“1. juni započinje s početkom meteorološkog ljeta, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se tek 20. juna. Tim dugoročnih meteorologa AccuWeather upozorava da vrućina koja se širi širom Evrope tokom ljeta i nedostatak široko rasprostranjenih kiša mogu stvoriti poljoprivredne probleme. Čak i neke ljetne kulture koje su obično otporne u uvjetima suše, mogu se suočiti s problemima nakon što se zimsko vrijeme zadržalo u proljeće i mogle bi utjecati na izdržljivost biljaka”, navodi se u prognozi.

Sudeći prema mapi, u Bosni i Hercegovini, ljeto će biti vruće i suho, te je naša zemlja označena crvenom i narandžastom bojom.

U centralnim i jugoistočnim dijelovima Evrope, stvorit će se sušni uvjeti.

Vrućina će se, kako navodi prognoza, širiti iz Španije i Italije, pa do Velike Britanije, sjevera Franucke, Belgije, Njemačke pa do balkanskih zemalja.

Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti konzistentno na ovim područjima.

“Može biti vrućine na zapadu i na istoku, ali nikada istovremeno”, naveo je meteorolog AccuWeather-a Tyler Roys.

Dakle, vrućima bi mogla dolaziti u valovima.

Širenje toplijeg vremena također će biti postepeno.

Očekuje se da će trajne vrućine u Parizu i Berlinu biti odgođene do kraja jula i avgusta. (novi.ba)