STALNO STE NADUTI? Nije samo hrana uzrok, ova neprijatnost povezana je sa OVIM STANJEM

Zdravlje

STALNO STE NADUTI? Nije samo hrana uzrok, ova neprijatnost povezana je sa OVIM STANJEM

Nadimanje je jedno od neugodnijih i neprijatnijih stanja koje možete doživjeti. To je takođe jedan od manje poznatih simptoma anksioznosti. Iako nije sva nadutost uzrokovana anksioznošću, ima mnogo slučajeva kada anksioznost izaziva nadutost, a kada nadutost zapravo može dalje voditi anksioznosti.

Anksioznost ne izaziva sve epizode ​​nadutosti. Nadimanje je često rezultat problema sa varenjem i može da utiče na bilo koga u bilo kom trenutku u zavisnosti od toga šta jedete, kada jedete i brojnih drugih faktora. Kada je vaša nadutost praćena drugim simptomima anksioznosti, velika je vjerovatnoća da je za to kriva anksioznost.

Nadimanje je oticanje ili osjećaj sitosti izazvan vazduhom ili gasom, obično u stomaku ili gru*ima. To može dovesti do podrigivanja ili gasova. Takođe može izazvati bolove u grudima, bolove u stomaku i pritisak, i još mnogo toga.

Anksioznost na mnogo načina izaziva nadutost. Nadimanje je zapravo vrlo čest simptom anksioznosti, posebno za one sa napadima anksioznosti. Ono što je zanimljivo je da mnogi različiti aspekti anksioznosti mogu izazvati nadutost:

Glavni razlog zbog kojeg anksioznost dovodi do nadutosti je hiperventilacija. Hiperventilacija je kada unesete više vazduha nego što vam je potrebno. Ona izaziva nekoliko dodatnih simptoma anksioznosti, ali i prije i poslije hiperventilacije nije neuobičajeno osećati pritisak u stomaku i vjerovatno doživjeti podrigivanje.

– Način disanja

Slično, čak i bez hiperventilacije, možda ćete otkriti da tokom napada anksioznosti počinjete previše da dišete i samim time progutate više kiseonika nego što je potrebno, posebno ako ste skloni gutanju tokom ovih napada. Poznato je da gutanje kiseonika napuša vaš stomak i može dovesti do značajnog podrigivanja i napetosti u stomaku.

– Osjetljiva probava i crijevni trakt

Takođe je moguće da anksioznost utiče na varenje. Anksioznost isključuje deo mozga koji se bavi varenjem hrane. Sam stres vrši veliki pritisak na vaš stomak i trbušnu duplju, i time narušava ravnotežu hormona i neurotransmitera. To može stvoriti okruženje u kojem se hrana, koja se normalno može probaviti, na kraju loše svari, što dovodi do stvaranja gasova i nadutosti.

Ovo su neki od najčešćih načina na koje anksioznost izaziva nadutost, i razlog što toliko ljudi koji žive sa anksioznošću svaki dan pate od teških simptoma nadutosti.

Kako da zaustavite nadutost, podrigivanje i gasove uzrokovane anksioznošću:

– Kada vazduh uđe u vaš sistem, najbolji način da ga izbacite je da pokušate da podrignete ili oslobodite nadutost. Zadržavanje vazduha jednostavno će dovesti do daljeg bola, a taj bol će vjerovatno doprinijeti daljoj anksioznosti i nelagodnosti. Većina gasova uzrokovanih hiperventilacijom nema miris, pa bi neugodnost trebalo da bude manje ozbiljna, ali gas uzrokovan probavnim smetnjama može biti jako neprijatan, pa je pronalaženje kupatila u vašem najboljem interesu.

– Postoje biljni čajevi koji mogu smanjiti osjećaj nadutosti, kao što je čaj od mente, naročito ako su gasovi uzrokovani lošim varenjem. Olakšanje je, međutim, samo privremeno i možda neće uticati na one kod kojih se dešava nadutost zbog gutanja vazduha.

– Ako mislite da se nadutost javlja kao rezultat hiperventilacije, takođe ćete morati da se uvjerite da ne nastavljate da hiperventilirate. Tokom hiperventilacije, telo ima tendenciju da želi da udiše više vazduha, brže. Borite se protiv ovog osjećaja i pokušajte da usporite disanje, odupirući se želji da mnogo zijevate ili brzo dišete. (novi.ba)