BOLOVI U LEĐIMA SU GA UBIJALI, PA JE OTIŠAO NA RENDGEN KIČME: Ljekari su ovaj snimak gledali OTVORENIH USTA, evo šta je u pitanju…

Svijet

BOLOVI U LEĐIMA SU GA UBIJALI, PA JE OTIŠAO NA RENDGEN KIČME: Ljekari su ovaj snimak gledali OTVORENIH USTA, evo šta je u pitanju…

Muškarac (38) ostavio je ljekare bez teksta, a njegov slučaj objavljen je u stručnom časopisu.

Čovjek iz Brazila je prošle nedelje posetio bolnicu u Sao Paolu zbog bola u donjem dijelu kičme. Vjerovao je da je problem u diskus herniji i želio je da to snimi. Snimak je pokazao da je zaista u pitanju diskus hernija, ali i da čovjek ima tri bubrega sa kojima je rođen, a da to nije ni znao. Lijevi bubreg bio mu je sasvim u redu, a pokazalo se da ima i dva spojena desna bubrega.

Mokraćovodi, odnosno ureteri ovog muškarca, spojeni su na ulazu u bešiku.

– Nikad nismo vidjeli ništa slično ovome. Ostali smo bez teksta. Prvo smo se zabrinuli da mu to utiče na zdravlje, međutim, dodatno iznenađenje bilo je da mu to uopšte ne remeti bilo kakvu funkciju – kaže za medije dr Renato Foresto, jedan od ljekara iz ove bolnice koji je objavio i naučni rad o pacijentu sa ovim rijetkim stanjem.

Analize krvi pokazale su da mu bubrezi savršeno rade, a i opšte zdravstveno stanje, ako se izuzme kičma, mu je odlično. Tako je pacijent dobio lijekove protiv bolova i poslat je kući.

Ovo stanje, zvano supernumerarni bubreg, je ekstremno rijetko, i za sada je u istoriji zabilježeno svega 100 ovakvih slučajeva.

– Ljudi sa ovim stanjem često su asimptomatični, pa se prisustvo trećeg bubrega najčešće otkrije potpuno slučajno – zaključuje se u naučnom radu. (novi.ba)